ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε το 9ο μάθημα ποντιακής διαλέκου της ΟΣΕΠΕ
Πραγματοποιήθηκε το 9ο μάθημα ποντιακής διαλέκου της ΟΣΕΠΕ
24 Ιούν
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε το 9ο μάθημα ποντιακής διαλέκου της ΟΣΕΠΕ

Το ένατο μάθημα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης χθες Τετάρτη 23 Ιουνίου.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ:
«Το ένατο μάθημα της ποντιακής διαλέκτου πραγματοποιήθηκε με χαρά, αισιοδοξία και την υπενθύμιση της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης που έχουμε ως Έλληνες του Πόντου να διατηρήσουμε την γλώσσα μας μιλώντας την. Πιο συγκεκριμένα, στο τελευταίο μάθημα εξετάσαμε την ποντιακή διάλεκτο μέσα από το παραδοσιακό παραμύθι «Ο Θεόν ντο γράφτ’ ’κι απογράφκεται». Η εκπαιδευτικός Μαρία Προκοπίδου μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά και την αξία του λαϊκού παραμυθιού, ενώ ο οικονομολόγος Χρήστος Σαββίδης, παλιότερο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ μας μίλησε για το παραμύθι Ο Αχιλλίκος και το μαγικό πασλούκ, που συνέγραψε με τη Χριστίνα Βασιλειάδου.

Ευχαριστούμε τους εισηγητές για τις εποικοδομητικές εισηγήσεις και τα πολύτιμα ερεθίσματα που έδωσαν! Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον κι ευγνωμοσύνη για αυτήν την πρωτοβουλία, ενώ αναμένουν ήδη τα επόμενα μαθήματα! Το κλίμα και στα δύο τμήματα ήταν πολύ ευχάριστο και δόθηκε ένα πλαίσιο για προσωπική ανάπτυξη και έκφραση για όλους, πράγμα που φαίνεται από τις πολυάριθμες ιδέες που δεχθήκαμε! Σημαντική είναι η προθυμία συμμετεχόντων για τη μετάφραση ποντιακών κειμένων σε ξένες γλώσσες για την διευκόλυνση ομογενών Ποντίων. Πλέον η διάλεκτός μας ανοίγει τα φτερά της για το εξωτερικό! Ελπίζουμε να γίνει αντικείμενο έρευνας και ξένων πανεπιστημίων όπως και κώδικας επικοινωνίας νεαρών Ποντίων.

Σύμφωνα με τον Άτλαντα των Υπό Εξαφάνιση Γλωσσών της Γης της UNESCO η ποντιακή διάλεκτος όπως και η καππαδοκική βρίσκονται σε κίνδυνο. Όλοι οι Πόντιοι έχουμε ευθύνη να συμβάλλουμε στη διάδοση και διάσωση της διαλέκτου μας, αρκεί να το θέλουμε! Ούλ’ εντάμαν! Όπως επισήμανε η κυρία Μαρίνα Τζακώστα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στην Παιδαγωγική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, εμείς οι ίδιοι είμαστε ο εχθρός της διαλέκτου μας, όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Άρα, εμείς καλούμαστε να λύσουμε το ζήτημα της επιβίωσής της! Από εμάς εξαρτάται! Η ποντιακή διάλεκτος, αλλά και η κάθε γλώσσα αποτελεί την ειδοποιό διαφορά του κάθε λαού, γιατί αυτή εκφράζει τα συναισθήματα και τις αξίες του. Είναι η ανάμνηση της ζεστής αγκαλιάς της γιαγιάς και του παππού, ο συνδετικός κρίκος μαζί τους και με την παράδοσή μας. Είναι η απόδειξη πως κάνεις δεν μπορεί να αφανίσει τον Ελληνισμό και τον πολιτισμικό του πλούτο! «Η Ποντιακή δεν έχει το κουράγιο να πεθαίνει!» όπως είπε ο Τραπεζούντιος λόγιος Ιορδάνης Παμπούκης. Η διδασκαλία της κρίνεται αναγκαία και ουσιαστική για την καλύτερη κατανόηση, διατήρηση κι ενίσχυση της ποντιακής ταυτότητας στην Ευρώπη.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας την Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογο και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της ποντιακής διαλέκτου, για την ανιδιοτελή προσφορά της στον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό με την εβδομαδιαία διδασκαλία της Ποντιακής σε νέους και νέες ποντιακής καταγωγής του εξωτερικού! Tην ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες της ποντιακής διασποράς με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου της χρόνου!

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κυρία Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και την Καθηγήτρια Γλωσσικής ανάπτυξης και Αγωγής του παιδιού Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρία Μαρίνα Τζακώστα για τη συμμετοχή και τις καίριες επισημάνσεις τους! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμμετέχοντες για την ακούραστη συμμετοχή τους κάθε Κυριακή με την αστείρευτη φιλομάθειά τους, το αμείωτο ενδιαφέρον τους και την πηγαία αγάπη τους για τον ανάσπαλτο Πόντο!
Χαιρόμαστε που επιβεβαιώσαμε πως «Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.