ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ακρίτα Κιλκίς
Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ακρίτα Κιλκίς
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
20 Ιούν
0
Σχόλια

Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ακρίτα Κιλκίς

Στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο χωριό Ακρίτας του νομού Κιλκίς, στο μνημείο που έστησε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης το 2008, σε ένα γνήσιο ακριτικό χωριό που κατοικήθηκε από πρόσφυγες από το Καρς και τον Πόντο, έγινε η τελετή μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε επίσκεψη μνήμης, και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Κιλκίς και την τοπική κοινότητα του ακριτικού χωριού Ακρίτας, το πρωί της Κυριακής 13 Ιουνίου 2021, στο χώρο του μνημείου έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Τη επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των θυμάτων της γενοκτονίας τέλεσε ο πατέρας Θεόδωρος.

Στη συνέχεια έγινε η εκδήλωση μνήμης των θυμάτων την οποία συντόνιζε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Δημητριάδης, με καταγωγή από το χωριό Ακρίτας Κιλκίς.

Στη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, τόνισε πως είναι χρέος των απογόνων των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου να διεθνοποιήσουν τη θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν και οι δήμαρχοι και οι δήμοι της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο συμβολισμό που έδειξε το ιστορικό σωματείο των Ποντίων της Θεσσαλονίκης, να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μνημείου γενοκτονίας το 2008 στο ακριτικό χωριό Ακρίτας, ένα χωριό που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι πρόσφυγες. Και από τότε μέχρι σήμερα αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου και μελών του συλλόγου, έρχονται κάθε χρόνο να αποτίσουν φόρος τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μαζί με τους κατοίκους του χωριού.

Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και η σεμνή τελετή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Στην αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου νυν και πρώην, καθώς επίσης και ο επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γαβρίδης, επί θητείας του οποίου έγινε το μνημείο γενοκτονίας στον Ακρίτα Κιλκίς το 2008 και ο πρώην πρόεδρος Γιάννης Αποστολίδης.

Πηγή: efxinospontos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.