ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας (βίντεο, φωτο)
Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας (βίντεο, φωτο)
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
12 Ιούν
0
Σχόλια

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας (βίντεο, φωτο)

Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως ορίζει το Π.Δ. 99/1994 (Α’ 87).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα στο «Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού 19ης Μαΐου 1919», του οποίου την ονοματοδοσία αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το 2019, στην επέτειο των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το εν λόγω πάρκο βρίσκεται έξω από το Κατράκειο Θέατρο. Δεδομένων των συνθηκών, στην εκδήλωση τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης της COVID-19.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νίκαιας και Αρχιμανδρίτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Νίκαιας, Πανοσιολογιώτατο π. Αθανάσιο. Στη συνέχεια η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κα Νατάσα Χατζοπούλου —που είχε αναλάβει την παρουσίαση της εκδήλωσης— κάλεσε τον δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Ιωακειμίδη για έναν σύντομο χαιρετισμό. Αμέσως μετά κλήθηκε και ο δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς για να απευθύνει και εκείνος έναν σύντομο χαιρετισμό. Τους χαιρετισμούς έκλεισε η πρόεδρος της Ένωσής κα Όλγα Πολυχρονιάδου.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος Β’ και Έφορος του Μορφωτικού και Λαογραφικού Τμήματος της Ένωσης κ. Θοδωρής Μακρίδης, μαζί με την απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης κα Βερόνικα Λαχανά ανέγνωσαν την κεντρική ομιλία.

Αμέσως μετά έγινε η κατάθεση στεφάνων στο γλυπτό «Ξεριζωμός», του καλλιτέχνη Μιχάλη Κάσση που κοσμεί το Πάρκο και είναι ένα από τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με τίτλο Πρόσφυγες που είχε διοργανώσει το 2006 ο τότε Δήμος Νίκαιας (σήμερα Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη) και το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στεφάνια κατέθεσαν: ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού Όλγα Πολυχρονιάδου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης, η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β’ Πειραιά Σοφία Ασημακοπούλου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας & Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Όμηρος Παχατουρίδης, και τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκαιας ο εκπρόσωπος Γιάννης Μεταξιώτης. Επίσης η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜΕΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη προσέφεραν αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στο Φιλανθρωπικό Τμήμα της Ένωσης.

Αμέσως μετά ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης από τους Γιάννη Μιχαηλίδη στο τραγούδι, Γιώργο Παπαδόπουλο στην λύρα και Φίλιππο Πουρπουτίδη στο νταούλι, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση αφιλοκερδώς. Ερμήνευσαν στίχους από το τραγούδι Την πατρίδα μ’ έχασα, τον θρήνο της Τραπεζούντας Πάρθεν η Ρωμανία και τέλος, στίχους από το τραγούδι Αναστορώ τα Παλαιά. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πυρρίχιο Σέρρα χορό και τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν —εκτός από όσους κατέθεσαν στεφάνι— ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Ζαχαρόπουλος Πρόδρομος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Χατζηπαυλίδης Ελευθέριος, η Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Νίκαιας Αιγινίτη Άννα, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας Παπαδοπούλου Αρχοντία, ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Σπαρταλιάν Χαρούτ, o επίτιμος πρόεδρος και ο ταμίας του Συλλόγου Παλαίμαχων Καλαθοσφαιριστών Ιωνικού Νικαίας Βύρων Κρίθαρης και Δημήτρης Μαλαματενάκης αντίστοιχα, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης Τροχόπουλος Αναστάσιος και Κοντοπούλου Αγγελική καθώς και μέλη και φίλοι της Ένωσης.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.