ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Κέρκυρα τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας (βιντεο, φωτο)
Η Κέρκυρα τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας (βιντεο, φωτο)
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)
11 Ιούν
0
Σχόλια

Η Κέρκυρα τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας (βιντεο, φωτο)

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε σήμερα την Κυριακή 23Μαΐου 2021 στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη στην πόλη της Κέρκυρας, από την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων καθώς και κατάθεση στεφάνων κατά την τελετή μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Κέρκυρας Κοτίδου Παρθένα έκανε την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης έγινε από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Βουλευτές Κέρκυρας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς, Δήμαρχο κεντρ. Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου, Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Γεν.Αστυνομικό Διευθυντή Ι.Ν, Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιόνιων Νήσων και την πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Κέρκυρας Στέλλα Σοϊλεμετζίδου.

Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353,000 θυμάτων

Δείτε και άλλα βίντεο εδώ.

Δήμαρχος Κέρκυρας: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια μάυρη σελίδα στην ιστορία»
Ανήμερα της 102ης επετείου από την έναρξη της Β’ και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου είχε δηλώσει:

«Σήμερα, είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα Μνήμης για την Ελλάδα και για τους απανταχού Έλληνες.

Η Επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατά την οποία χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία.

Μια Γενοκτονία που κυριολεκτικά αφάνισε τους Έλληνες του Εύξεινου Πόντου, μέσα από σφαγές και εκτοπισμούς των ελληνικών πληθυσμών της περιοχής, με ηθικούς αυτουργούς τους Νεότουρκους και το απάνθρωπο κίνημά τους κατά την περίοδο 1914 -1923.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, οι πορείες θανάτου στην έρημο και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις αθώων ψυχών.

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, τιμά σήμερα, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που χάθηκαν πριν έναν περίπου αιώνα και στηρίζει τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας και απονομή δικαιοσύνης στα θύματα της Γενοκτονίας. Σε συνεργασία δε, με την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας πρόκειται σήμερα το απόγευμα να φωταγωγήσει το ιστορικό Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

Είναι ιστορικό μας χρέος να αναγνωρίσουμε την τεράστια συμβολή των Ποντίων, του περήφανου αυτού λαού, στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους, στην ανάπτυξη της παιδείας, στη διατήρηση και εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού.

Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να διδάξουμε την επόμενη γενιά για τα δεινά που προκαλούν οι πράξεις μίσους και μισαλλοδοξίας.

Σε μια ταραγμένη εποχή, όπου ξυπνούν τα πάθη και οι διχασμοί του παρελθόντος, η αναγνώριση της ευθύνης για τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις αποκτά τη δική της ξεχωριστή σημασία στη διεθνή διπλωματική ατζέντα!»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.