ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ολοκληρώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου
Ολοκληρώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου
(Φωτ.: neatora.gr)
02 Ιούν
0
Σχόλια

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου

Τίτλοι τέλους έπεσαν την Κυριακή 16-05-2021 για το 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου.

Μια ιδέα η οποία κυοφορήθηκε, γεννήθηκε και έφτασε να πραγματοποιηθεί και να υλοποιηθεί από την Νεολαία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας. Ένα εγχείρημα με μεγάλες προσδοκίες και πολύ δουλειά από τα παιδιά (παιδιά μεγαλωμένα και γεννημένα στην Αυστραλία). Κάτι που έκαναν για πρώτη φορά αλλά με τόσο μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο στο είδος του, που στόχο είχε και έχει την προβολή των πλούσιων πολιτιστικών εμπειριών των Ελλήνων του Πόντου σε ταινίες που αντανακλούν την κληρονομιά και τον πολιτισμό του Πόντου.

Ο σχεδιασμός – προγραμματισμός και εκτέλεση του έγινε από τους Κώστα Παπουλίδη- Κυριακή Κακαμανούδη και Μυρτώ Μακρίδη.

Οι συμμετοχές ήταν συνολικά επτά με ποικιλία και διαφορετικό περιεχόμενο η καθεμία.

Οι ταινίες που συμμετείχαν ήταν:

Πόντος, Ο τόπος της Καρδιάς μου (The place if my heart)

Σκηνοθέτης: Γιάννης Σανιώτης / Animator: Θεόδωρος Αλεπίδης / Παραγωγός : DSB Bmedia / Συντάκτης και ήχος: Γιάννης Σανιώτης / Μουσική: Γιάννης Καλογήρου, Μπάμπης

Κεμανετζίδης, Χρήστος Χαλκιάς.

19-05-1919

Συγγραφέας και εικονολήπτης: Φώτιος Μαράντος / Σκηνοθέτης: Άγγι Παικοπούλου / Παραγωγός: HELLAS TV / Φωτογραφία & Ταινία / Συντάκτης: Σπύρος Σιγούρος / Κεραίες

λήψης : Στέλιος Παπαγιανόπουλος / Ηχος: Frank Schmeidl.

Χριστιανάρτς / December

Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Συντάκτης και ήχος: Χριστίνα Δημητριάδου

Νόστος / Nostos

Συγγραφέας και Σκηνοθέτης: Anastasia Comelli / Παραγωγός: Sam Sharplin / Διευθυντής

Φωτογραφίας: Magdalena Cejko / Συντάκτης: Brody King./ Συνθέτης: Cere Fuss /

Πρωταγωνιστές: Sarika Young, Craig Mcardle, Mary Comelli, Skylar Cross.

Τη Καλομάνας τα φαγία / Pontic Greek Grandmother’s Food

Σκηνοθέτης και Παραγωγός: Αυγή Ατματζίδου / Συντάκτης – Ήχος: Νίκος Δαβιάδης /

Μουσική: Παραδοσιακό Τικ.

Το Κορίτσι με τα Κρίνα / Lily girl

Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Επιμελητής, Ήχος, Μουσική, Animator, Δημήτριος Πουρσανίδης

Αναστορώ / I remember

Σκηνοθέτης, Μουσική: Ευθύμιος Αυγετίδης / Παραγωγός: Κασσιανή Κουτρή / Ήχος: Adams Jenkins

Το 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου τιμήθηκε από την παρουσία των:

1. Τάκη Βαμβακίδη, Ηθοποιό. Διευθυντή της Τέχνης Θεάτρου Σκιών. Παραδείγματα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Πλούτος (2014), Ekklisiazouses (2018), Oedipus the Tyrant (2017), Δεν έχουν τσίπρες πάνω τους (2016). Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές To Kokkino Potami (2019) και Tychi Vouno (2006). Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια σκηνοθέτησε μια παράσταση της ζωντανής εκπομπής «Καραγκιόζη».

2. Μιχάλη Μινακούλη – Συντάκτη. και Διευθυντή δημιουργικού τμήματος. Multi vision – Company Production (1991-1994), Star Channel – Nea Tileorasi – Television Channel (1994-2000), Netmed Hellas – Television Channel (Καλωδιακή τηλεόραση) (1996-2006), ANT1 TV – Τηλεοπτικό κανάλι (2000-2006), Cosmote TV – Τηλεοπτικό κανάλι (Καλωδιακή τηλεόραση) (2013-2018), Skai TV – Τηλεοπτικό κανάλι (2006-2108).

3. Ιωάννη Μπούσδρο – Παραγωγό, σεναριογράφο, Ηθοποιό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη διαδικτυακή σειρά στο Youtube με τίτλο Familie Foukara, όπου κάνει την παραγωγή, γράφει το σενάριο και συνεργάζεται επίσης με τη διάσημη ηθοποιό Bessie Malfa. Κατάφερε να μεταφέρει επιτυχημένες ελληνικές θεατρικές παραστάσεις στην ελληνική κοινότητα στη Γερμανία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε γερμανική επικράτεια.

4. Ανδρέα Πασχαλίδη – Andy Paschalidis – Παρουσιαστή, σχολιαστή, παραγωγό. Ο Άντυ Πασχαλίδης είναι προσωπικότητα ΜΜΕ στην Αυστραλία από το 1983. Fox Sports Australia (1995-2003), Australian & British Soccer Weekly (1983), ελεύθερος επαγγελματίας στην Ειδική Υπηρεσία Ραδιοτηλεόρασης (1984), ραδιοφωνικός σταθμός 2 GB του Σίδνεϊ (1985-1986). Ο Άντυ Πασχαλίδης είναι σήμερα ο οικοδεσπότης της κάλυψης Premier League του Sky Sports Radio και στο πρόγραμμα Sky Sports Radios Big Sports Breakfast.

Στο διαδικτυακό κανάλι «MY PONTOS TV» και σε ζωντανή μετάδοση, έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους κριτικούς για τις ταινίες που προβλήθηκαν κατά το διήμερο 14 και 15 Μαίου 2021, καθώς επίσης και η ανακοίνωση καλύτερης ταινίας που διάλεξε, ψηφίζοντας, το κοινό.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • 1ο βραβείο: Το κορίτσι με τα κρίνα / Lily girl (Χρηματικό έπαθλο 1000 δολαρίων Αυστραλίας)
  • 2ο βραβείο: Πόντος, Ο τόπος της Καρδιάς μου (The place of my heart) (Χρηματικό έπαθλο 500 δολαρίων Αυστραλίας)
  • 3ο βραβείο: Αναστορώ / I Remember (Χρηματικό έπαθλο 100 δολαρίων Αυστραλίας

Το κοινό ψηφίζοντας ανέδειξε με 547 από 650 ψήφους ως καλύτερη ταινία: Πόντος, ο τόπος της καρδιάς μου (The place of my heart) (Χρηματικό έπαθλο 100 δολαρίων Αυστραλίας)

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδαίτερα τα παιδιά της Νεολαίας της για το επιτυχημένο αυτό Φεστιβάλ, στο οποίο έβαλαν τα πρώτα θεμέλια ελπίζοντας να γίνει θεσμός και κάθε χρόνο με περισσότερες ταινίες και συμμετοχές.

Πηγή: neatora.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.