ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τοποθετήθηκε μνημείο για τους 6000 μάρτυρες του Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου (1922-23)
Τοποθετήθηκε μνημείο για τους 6000 μάρτυρες του Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου (1922-23)
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
31 Μάι
0
Σχόλια

Τοποθετήθηκε μνημείο για τους 6000 μάρτυρες του Λοιμοκαθαρτηρίου Μακρονήσου (1922-23)

Την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη μαρτυρική Μακρόνησο τοποθέτησης του Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου των Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο, των Ασσυρίων, καθώς και της απόδοσης φόρου τιμής στη φιλανθρωπική οργάνωση «AMERICAN WOMEN’S HOSPITALS» (AWH), για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προσέφερε στους πρόσφυγες κατά την περίοδο 1922-23.

Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, ολοκλήρωσαν με συντονισμένες προσπάθειες την υποστήριξη ενός απαιτητικού εγχειρήματος, κάτω από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, πάνω σε ένα ακατοίκητο νησί, δίχως συγκοινωνιακή κάλυψη και άλλα μέσα. Κατόρθωσαν να διεκπεραιώσουν και να φέρουν εις πέρας το έργο που ανέλαβαν, με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, με αίσθημα ιστορικής ευθύνης και φιλοτιμία, καλύπτοντας τις δαπάνες από ίδιους πόρους και μόνον.

Η προπαρασκευαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση σχετικού αιτήματος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», συνοδευόμενου από ιστορική και αρχιτεκτονική μελέτη και εντοπισμό του γεωγραφικού σημείου. Το αίτημα στηρίχθηκε στα πορίσματα της έρευνας που εκπόνησε ο πρόεδρος του ΔΣ Καστανίδης Θεόφιλος.

Είχαν την τύχη να συνεργαστούν και να βρουν την ένθερμη υποστήριξη, από τις αρχές του Δήμου Κέας, οι οποίες έχουν τη διοικητική μέριμνα για το νησί, την πολύτιμη βοήθεια του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς και Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου και την πρόθυμη συνδρομή από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και των αντίστοιχων διευθύνσεων Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Αττικής, Α. Στερεάς & Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟΛ.Α).

Η Άδεια Ανέγερσης του Μνημείου στη Μακρόνησο εκδόθηκε μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στη μνήμη των Ελλήνων προσφύγων από τον Πόντο και των Ασσυρίων προσφύγων της Άνω Μεσοποταμίας, που έχασαν τη ζωή τους από τις κακουχίες και τις μεταδοτικές ασθένειες που μετέφεραν, εξ αιτίας των διώξεων που υπέστησαν κατά την περίοδο της Γενοκτονίας των χριστιανικών κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής από τους Νεότουρκους.

Το Μνημείο του Λοιμοκαθαρτηρίου στη Μακρόνησο, αποδίδει φόρο τιμής και προς τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έδρασαν στο νησί εκείνη την εποχή, και γίνεται πλέον πραγματικότητα μετά από έναν αιώνα, εκπληρώνοντας ένα χρέος τιμής προς τους γενοκτονημένους προγόνους μας. Αποτελεί φάρο Ελπίδας και Μνημοσύνης για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, όπως και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αναδεικνύει πανανθρώπινα ιδανικά, με την αλληλεγγύη, την αυτοθυσία, τη φιλανθρωπία των εθελοντών που συνόδευσαν και βοήθησαν ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο.

Ο ισχυρός συμβολισμός του Μνημείου, η ιστορική και συναισθηματική του σύνδεση με τη θύμηση τόσων και τόσων αδικοχαμένων ψυχών, Ελλήνων και Ασσυρίων, που δεν πρόλαβαν να ανακάμψουν από τη Γενοκτόνο μανία των Νεότουρκων και άφησαν άδοξα την τελευταία τους πνοή στο Λοιμοκαθαρτήριο, καθιστά τον χώρο ιερό, γιατί αντανακλά την αύρα από τις ψυχές των προγόνων μας και δεν εξυπηρετεί σκοπούς άλλους εκτός από εκείνον της ανάδειξης της Ιστορίας και της Μνήμης. Ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για κανενός είδους εκμετάλλευση από οποιονδήποτε.

Η μόνη τυπική εκκρεμότητα που απομένει είναι η απόφαση των προσφυγικών οργανώσεων που ανέλαβαν να περατώσουν την ανέγερση, των τοπικών αρχών και του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προσδιοριστεί η ημερομηνία τέλεσης των επίσημων εγκαινίων του Μνημείου με όλες τις προβλεπόμενες τιμές και με την παρουσία των απογόνων των προσφύγων, συμπολιτών μας, θρησκευτικών και πολιτειακών αρχών.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.