ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το Ντίσελντορφ και τα περίχωρα τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας
Το Ντίσελντορφ και τα περίχωρα τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας
(Φωτ.: Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων)
27 Μάι
0
Σχόλια

Το Ντίσελντορφ και τα περίχωρα τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας

Την περασμένη Τετάρτη 19 Μαΐου χαράχθηκαν 102 χρόνια από το 1919, χρόνος σηματοδότης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στο Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα και ώρα 19:05, στην πόλη του Ντίσελντορφ πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης η επιμνημόσυνη δέηση ως ελάχιστος φόρος τιμής των αδικοχαμένων ψυχών από τον Πατέρα Μιχαήλ Χαλκιαδάκη.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίλελντορφ και Περιχώρων Ηλίας Μαυρίδης, ο οποίος ανέφερε: «Η Μνήμη είναι ζωτική στην εξέλιξη, όπως το νερό, το οξυγόνο, ο ήλιος. Διαπλάθει τον άνθρωπο, τις κοινωνίες του, τους πολιτισμούς του. Η Μνήμη τον νουθετεί, τον συμπληρώνει, τον διδάσκει. Η Μνήμη του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, είναι μέλος της συλλογικής Μνήμης της Ρωμιοσύνης. Είναι ζώσα και ζωτική.

 

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πρέπει να τίθεται στην ατζέντα της πολιτικής συγκρότησης και γεωπολιτικής άσκησης των ελληνικών κυβερνήσεων. Μέχρι τη δικαίωση.»

Η Γενική Πρόξενος Μαρία Παπακωνσταντίνου ανέφερε στον χαιρετισμό της « Η σημερινή ημέρα έχει μόνο ένα μήνυμα: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Και δεν ξεχνάμε και ούτε πρόκειται να ξεχάσουμε και βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα δίπλα μας οι Ποντιακές Οργανώσεις και τα μέλη τους που κρατούν άσβεστη τη μνήμη και αποτελούν τη ζωντανή μνήμη όλης αυτής της σειράς από θηριωδίες που αναμένει την πολυπόθητη αναγνώριση που είναι θέμα χρόνου πότε θα έρθει. Και θα έρθει!»

Ακολούθησε απαγγελία από τον καλλιτέχνη και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Παρασκευά Λαβασά Η σφαγή των Νηπίων της Ηρωικής Σάντας της Ελένη Νυμφοπούλου-Παυλίδου που καθήλωσε το κοινό. Η εκδήλωση συντονίστηκε από την κα Αναστασία Τσολακίδου.

Αξίζει να ασημωθεί το παρόν έδωσαν ο Δρ. Χρήστος Κατζϊδης βουλευτής CDU κρατιδίου της ΒΡΒ, ο Φώτης Ματεντζόγλου Επίτροπος Ευρωπαϊκών θεμάτων των LINKE, η Αντιδήμαρχος κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Απερχόμενοι Προέδροι του Συλλόγου καθώς Προέδροι και μέλη των αδελφών εθιμοτυπικών Συλλόγων Θρακιωτών, Κρητών, Θεσσαλών, Ηπειρωτών, η Ελληνική Κοινότητα Ντύσσελντορφ, η Γερμανό–Ελληνική Εταιρεία Ντύσσελντορφ, η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας.

Η δημοσιογρφική κάλυψη της εκδήλωσης έγινε από την Ειρήνη Αναστασοπούλου, δημοσιογράφου του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.