ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Ρίζας και Κλαδία σο (γ)αίμαν βουτεμένα…»: Χαρτογραφημένη προβολή από τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας
«Ρίζας και Κλαδία σο (γ)αίμαν βουτεμένα…»: Χαρτογραφημένη προβολή από τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
27 Μάι
0
Σχόλια

«Ρίζας και Κλαδία σο (γ)αίμαν βουτεμένα…»: Χαρτογραφημένη προβολή από τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας

Αρχές του προηγούμενου αιώνα. Όταν στη Λάρισα άρχισε να λειτουργεί η ιστορική Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και ακόμη μακρύτερα, εκεί που έφτασε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες του, συντελούνταν αλληλοδιαδοχικά από το Σουλτανικό καθεστώς, του μιλιταριστές Νεότουρκους και του Τούρκους Εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με θύματα τους Χριστιανούς Έλληνες, Αρμενίους και Ασσυρίους. Το έγκλημα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Γενοκτονία» αποτελεί οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις η οποία διαπράττεται με σκοπό την καταστροφή, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας:

  • Η δολοφονία μελών της ομάδας.
  • Η πρόκληση σοβαρής σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας.
  • Η εθελούσια επιβολή στην ομάδα συνθηκών διαβίωσης που αποσκοπούν στην ολοσχερή ή μερική φυσική εξόντωσή της.
  • Η επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων στο εσωτερικό της ομάδας.
  • Η δια της βίας μεταφορά των παιδιών της ομάδας σε μια άλλη ομάδα.

Η 19η Μαΐου έχει κηρυχθεί ομόφωνα με ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αυτή τη μέρα επέλεξε ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας να τιμήσει τη μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας με ένα δρώμενο με χαρτογραφημένη προβολή στο κεντρικό κτίριο της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής που φέρει τον τίτλο Ρίζας και κλαδία σο (γ)αίμαν βουτεμένα….

Πρόκειται για τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν και το μέλλον. Οι «ρίζες» είναι οι πρόγονοί μας, οι θεματοφύλακες των χωμάτων της «πατρίδας», είναι τα παιδιά τους που έζησαν και μεγάλωσαν εκεί, είναι τα ίδια παιδιά που κακοποιήθηκαν , σκοτώθηκαν και ξεριζώθηκαν. Οι «ρίζες» αυτές όμως βρήκαν άλλο χώμα και άπλωσαν «κλαδιά». Αυτά τα «κλαδιά» είμαστε εμείς και τα δικά μας παιδιά, που είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία, που η αθώα τους ψυχή δίνει χρώμα στο κόκκινο αίμα που πότισε τις ρίζες τους. Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την παράδοση και την τέχνη, ζωντανεύει την ιστορική μνήμη σε ένα ιστορικό κτίριο δίνοντας το ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση η οποία δεν ήταν ανοιχτή στο κοινό λόγω των υγειονομικών μέτρων τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Καθαριότητας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γεώργιος Ζαούτσος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ευστάθιος Κατσίδης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλίας Καμπελής, η Διευθύντρια της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής κ Ευαγγελία Σιώκη, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας κα Ζωή Νταϊλιάνα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «ο Πόντος» κ. Φαήνα Καστανά, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων κ. Νανά Μαυραντζά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Ν.Λάρισας «Ο Άγιος Νικόλαος» κ. Κωνσταντίνος Σιατραβάνης, ο τ. πρόεδρος της Εστίας Παράδοσης και Πολιτισμού Αμπελώνα Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Τσόλας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλα Μπίζιου, Βασίλης Κόκαλης, Άννα Βαγενά και Ευαγγελία Λιακούλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κεντρική ιδέα – σενάριο: Χρήστος Τοπαλίδης, Θοδωρής Ράντος, Αχιλλέας Λέρας
Χαρτογράφηση, επεξεργασία και επιμέλεια προβολής: Interactive Light Designs
Τηλεοπτική εναέρια κάλυψη: Νίκος Μαυρόπουλος
Ηχητική κάλυψη: εταιρία Π & Π
Οπτικό υλικό: Λένα Σαββίδου, Βλάσης Αγτζίδης, Τοπαλίδης Χρήστος, Ευστάθιος Κατσίδης, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Αχιλλέας Λέρας
Παιδικές ζωγραφιές από μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Οι Μωμόγεροι» Αγ. Μάρκος Κιλκίς, του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας
Συμμετείχαν: Μαρία Ιακωβίδου, Γεωργία Μαυραντζά-Τσαγκαλίδου και ο μικρός Απόστολος-Παύλος Μωραγιάννης
Λύρα : Κωνσταντίνος Κουλούμογλου
Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Λέρας

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.