Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου)
25 Μάι
0
Σχόλια

Το Ηράκλειο Κρήτης τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας (φωτο)

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου οργανώθηκαν την Τετάρτη 19 Μαΐου από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού (συμβολή Λ. Κνωσσού και Ιωνίας).

Προηγήθηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά όπου χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, ενώ την ιστορική αναφορά έκανε η Γενική Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νομού Ηρακλείου, Αντωνία Τσαγκαράκη.

Στο μνημείο Μικρασιατικού-Ποντιακού Ελληνισμού ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιο Βερνιδάκη και κατάθεση στεφάνων παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλου Μπαριτάκη, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τους βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Χάρη Μαμουλάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Λογιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον Διοκητή της 133 Σμηναρχίας Μάχης Μανόλη Ζαμπουλάκη ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, την εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων-Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου Αντωνία Τσαγκαράκη, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στέλιο Βοργιά.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου λόγω του κορωνοϊού COVID-19 πραγματοποιήθηκαν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη
«Ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης, στεκόμαστε με σεβασμό και τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρίδες τους, διωκόμενοι κατά τη διάρκεια μιας γενοκτονίας. Οι χιλιάδες νεκροί εκείνη της περιόδου μας υπενθυμίζουν πως ο αγώνας για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι διαρκής. Οι Έλληνες του Πόντου διατηρούν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα τα στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού τους στην Κρήτη και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.