ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μεταφορά της φλόγας του Πόντου με «Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες» ανήμερα της 19ης (βίντεο, φώτο)
Μεταφορά της φλόγας του Πόντου με «Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες» ανήμερα της 19ης (βίντεο, φώτο)
(Φωτ.: Σύλλογος Εθελοντών Αχαρνών-Θρακομακεδόνων)
24 Μάι
0
Σχόλια

Μεταφορά της φλόγας του Πόντου με «Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες» ανήμερα της 19ης (βίντεο, φώτο)

Με ελπίδα και αισιοδοξία πλημμύρισε τους δρόμους και τις συνοικίες των Αχαρνών η Φλόγα του Πόντου, η οποία φώτισε ανήμερα της 19ης Μαΐου, τον δρόμο της δικαίωσης και της λύτρωσης 353.000 γενοκτονημένων Ελλήνων
Χριστιανών του Πόντου.

Με σύνθημα «Πεταλιές γεμάτες μνήμες, βήματα γεμάτα αγώνες» εκατοντάδες δημότες των Αχαρνών τίμησαν την 102η θλιβερή επέτειο, από τότε που ξεκίνησε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους νεότουρκους-κεμαλικούς, 19η Μαΐου 1919.

Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες ξεκίνησαν πεζοί την λαμπαδηδρομία από το Αρχελάου Θεάτρου Θρακομακεδόνων μέχρι και την προτομή του Αριστοτέλη στην πλατεία Θρακομακεδόνων, κρατώντας δάδες και σημαίες, σύμβολα του ποντιακού ελληνισμού. Εκεί, με το σύνθημα του προέδρου του συλλόγου Εθελοντές Αχαρνών-Θρακομακεδόνων, Νίκου Σιδηρόπουλου, άναψαν όλοι μαζί τον βωμό που είχε τοποθετηθεί μπροστά από την προτομή, εναπόθεσαν λουλούδια, τήρησαν ενός λεπτού σιγή κι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθως, οι ποδηλάτες άναψαν την δάδα με τη Φλόγα του Πόντου, την οποία μετέφερε ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο ποδηλάτης που έκανε δύο φορές την διαδρομή Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές, προς την Παναγία Σουμελά Αχαρνών. Δεξιά κι αριστερά από τη Φλόγα του Πόντου υπήρχαν, επίσης, ποδηλάτες που έφεραν μαζί τους την ελληνική και ποντιακή σημαία.

Με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες υποδέχθηκε τη Φλόγα ο πατήρ Γρηγόριος Πιγκάλοβ, εφημέριος του Ιερού Ναού Παναγία Σουμελά. Οι ποδηλάτες αφού πρσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά την παρέδωσαν στον Σύλλογο Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» για να συνεχίσει το ταξίδι της. Δεκάδες δρομείς διαφόρων ηλικιών, μεταξύ άλλων και η ομάδα από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής «Η Ζεστή Αγκαλιά», μετέφεραν την Φλόγα στο μνημείο Ηρώων Ακριτών του Πόντου των Αχαρνών.

Λίγες δεκάδες μέτρα πριν από την άφιξή της στο μνημείο, μουσικοί και καλλιτέχνες της περιοχής ερμήνευαν το «Πάρθεν η Ρωμανία», τον θρήνο της Άλωσης της Πόλης, στρώνοντας ένα μουσικό χαλί για να περάσει η Φλόγα. Τη Φλόγα κρατούσε, στα τελευταία αυτά μέτρα, ένα χάταλο, το άνθος του Πόντου, το οποίο άναψε τον βωμό στο ποντιακό μνημείο, την ώρα που οι ακούγονταν ο τελευταίος στίχος «…η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Από ‘κείνη τη στιγμή και ύστερα φωτίστηκε το μνημείο των Ηρώων Ακριτών του Πόντου από τα 353 κεριά που υπήρχαν ολόγυρά του, με κάποια να σχηματίζουν μεταξύ άλλων τον τραγικό αριθμό των θυμάτων, 353.000, και «Δεν ξεχνώ».

Τα ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν όλον τον κόσμο, ο οποίος παρακολουθούσε συγκλονισμένος τα όσα διαδραματίζονταν. Κόσμος ο οποίος φορούσε μάσκες, τηρώντας όσο το δυνατό περισσότερο τα μέτρα των υγειονομικών για τη μη διάδοση του κορονοϊού.

Ακολούθως ο πασίγνωστος Πόντιος ηθοποιός, Λάζος Τερζάς, με τον δικό του μοναδικό και ανεπάληπτο τρόπο μετέφερε τον αέρα του Πόντου στην πλατεία. Στη συνέχεια ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της περιόδου και πόσο επιτακτική ανάγκη ήταν να τιμήσουν, ακόμα και με τις παρούσες δυσκολίες (κορονοϊός), την ημέρα αυτή, αφιερώνοντας την εκδήλωση στους ζώντες και τεθνεότες παππούδες και γιαγιάδες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις Αχαρνές.

Η τελετή μνήμης ολοκληρώθηκε αφού πρώτα ο κόσμος τήρησε ενός λεπτού σιγή κι έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.

Το μήνυμά του προς τους νέους, να αγαπήσουν την πλατεία και να σεβαστούν το μνημείο και τον χώρο, ήταν το σημείο που απέσπασε χειροκρότημα από τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’όλη τη διάρκεια της πομπής ακουγόταν το έπος του Φίλωνος Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου», από τα ηχεία οχήματος, το οποίο προπορευόταν της πομπής. Στην πομπή συμμετείχαν μεταξύ άλλων τιμητικά αλλά και για λόγους ασφαλείας οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αχαρνών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και της Αστυνομίας.

Στεφάνι και λουλούδια κατέθεσαν στο μνημείο, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Αχαρνών Στάθης Τοπαλίδης και Γιώργος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος των Εθελοντών Αχαρνών-Θρακομακεδόνων Νίκος Σιδηρόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ανατολικής Αττικής «Η Ζεστή Αγκαλιά» Μαρία Ναυροζίδου, ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς και ο ποδηλάτης Γιάννης Δίελας, ενώ το παρόν της έδωσε, μεταξύ άλλων, και η δημοτική σύμβουλος Όλγα Παυλίδου.

Διαβάστε εδώ όλο το Δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.