ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Διάγγελμα Μητσοτάκη για την Γενοκτονία: «Η Ημέρα Μνήμης θα μένει ζωντανή μέχρι να γίνει Ημέρα Δικαίωσης»
Διάγγελμα Μητσοτάκη για την Γενοκτονία: «Η Ημέρα Μνήμης θα μένει ζωντανή μέχρι να γίνει Ημέρα Δικαίωσης»
(Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)
21 Μάι
0
Σχόλια

Διάγγελμα Μητσοτάκη για την Γενοκτονία: «Η Ημέρα Μνήμης θα μένει ζωντανή μέχρι να γίνει Ημέρα Δικαίωσης»

Ηχηρό μήνυμα μέσω διαγγέλματος απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήμερα της 102ης επετείου από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στο διάρκειας 05 λεπτών διάγγελμά του μίλησε ξεκάθαρα για την δέσμευσή του για την έναρξη των εργασιών για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

«Η σκέψη μας στρέφεται σήμερα σε μια από τις πιο τραυματικές και τραγικές σελίδες της εθνικής μας ιστορίας» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός όπου στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά την έναρξη του ξεριζωμού, επέστρεψαν στην Ελλάδα «η οποία επίσης αιμοραγούσε με μόνο βιος, την αστήρευτη δημιουργικότητά τους, τον άκαμπτο δυναμισμό τους και πάνω από όλα την υπερηφάνεια για την τεράστια κληρονομιά τους.»

Η ανάδειξη του ζητήματος, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «δεν συνδέεται με καμία εθνική ή πολιτική σκοπιμότητα, αλλά με τον οικουμενικό ανθρωπισμό και την ιστορική δικαιοσύνη και επιβάλλεται από την ευαισθησία του πολιτισμού του 21ου αιώνα απέναντι στις ανείπωτες κτηνωδίες που σημάδεψαν τον 20ό» και αυτό «είναι κάτι που αφορά και την ίδια την Τουρκία, γιατί η αντικειμενική ανάγνωση του παρελθόντος θα της επιτρέψει να διαβάσει πιο καθαρά τα μηνύματα του παρόντος και η γενναία παραδοχή ατοπημάτων των προγόνων θα είναι λυτρωτική για τα νέα βήματα των απογόνων».

«Οι λογαριασμοί με την ιστορία κάποτε πρέπει να κλείνουν. Για αυτό και είναι καιρός η γειτονική χώρα να πάψει να αντιμετωπίζει φοβικά γεγονότα άλλων εποχών και πρωταγωνιστών που δεν υπάρχουν πια. Κάτι τέτοιο θα την απελευθέρωνε, αλλά και θα της έδινε θέση στον σύγχρονο κόσμο, σε ένα περιβάλλον ειρήνης και συνεργασίας με τους γείτονες. Ως τότε, το μέτωπο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα παραμένει ανοιχτό. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα. Και η μέρα της μνήμης θα διαρκεί, μέχρι να γίνει η μέρα της δικαίωσης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, προχωρά. Η λύρα τους θα θρηνεί τον ξεριζωμό και το δοξάρι τους θα τραγουδά την ελπίδα».

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/posts/10158326670782725

Δεν έμεινε όμως εκεί

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.