ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Νάουσα: Ταξίδι μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα μοναστήρια του Βερμίου
Νάουσα: Ταξίδι μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα μοναστήρια του Βερμίου
(Φωτ.: makthes.gr)
16 Μάι
0
Σχόλια

Νάουσα: Ταξίδι μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα μοναστήρια του Βερμίου

Το δικό του ταξίδι στη μνήμη ξεκίνησε χθες το πρωί από τη Νάουσα ο ορειβάτης Γιώργος Καισαρίδης με το ποδήλατό του, με συνοδεία ένα φίλο του, τον Μπάμπη Καζεπίδη για να καλύψουν απόσταση 150-165 χιλιομέτρων στο Βέρμιο.

Στόχος τους σε μια διήμερη πορεία μέσα από ορεινά μονοπάτια να ενώσουν τις τρεις ιστορικές Μονές του Πόντου: Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα και Παναγία Σουμελά που βρίσκονται στο Βέρμιο.

Όπως είπε στο makthes.gr ο Γιώργος Καισαρίδης που εμπνεύστηκε και οργάνωσε όλο το εγχείρημα πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής ως φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαίου.

Χες το πρωί ξεκίνησαν από τη Νάουσα. Στη συνέχεια θα ανέβουν με τα ορειβατικά τους ποδήλατα στις κορυφές του Βερμίου και μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, θα φτάσουν για προσκύνημα σε τρία ιστορικά μοναστήρια της περιοχής απ΄όπου στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Νάουσα. Η πρώτη τους στάση για προσκύνημα θα είναι στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεώργιου Περιστερεώτα. Στη συνέχεια ο δρόμος τους θα τους οδηγήσει στις κορυφές του Βερμίου και από εκεί στο Άνω Σέλι και στο Σέλι για να φτάσουν τελικά στη μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, όπου θα κάνουν τη δεύτερη στάση για προσκύνημα. Η διαδρομή τους δεν σταματάει εκεί. Μέσω του Ξηρολίβαδου θα φτάσουν και θα προσκυνήσουν στην Παναγία Σουμελά, απ΄ όπου στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη Νάουσα.

«Αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, δεν υπήρχε ο κορονοϊός και η πανδημία, θα έκανα αυτό το ταξίδι με το ποδήλατό μου από τη Νάουσα μέχρι την Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Ας είναι κι έτσι όμως. Είναι ένα τάμα που θέλω να εκπληρώσω» είπε συγκινημένος στο makthes.gr.

Για τον Γιώργο Καισαρίδη, που είναι ιδιαίτερα έμπειρος ορειβάτης και χιονοδρόμος και πολύ καλός γνώστης του Βερμίου, η διαδρομή που θα διανύσει είναι πραγματικό στοίχημα. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και για κάθε πρόβλημα που θα προκύπτει πρέπει να έχει μια λύση.

Πηγή: makthes.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.