ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πρόγραμμα Συμβολικών Δράσεων ΠΟΠΣ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Πρόγραμμα Συμβολικών Δράσεων ΠΟΠΣ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
(Φωτ.: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
16 Μάι
0
Σχόλια

Πρόγραμμα Συμβολικών Δράσεων ΠΟΠΣ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Παννελήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων σεβόμενη τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας στη χώρα και τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, φέτος θα τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου προβαίνοντας στα εξής:

Κυριακή 16 Μαΐου 2021: 11:00
Συμβολική δενδροφύτευση στο Δήμο Λαγκαδά.

Δημιουργούμε ένα τοπίο μνήμης με το σχηματισμό του αριθμού «353.000» στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ως σύμβολο της αθανασίας των ψυχών και της αιώνιας ζωής.

Σε συνεργασία με το Δήμο Λαγκαδά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων, των σωματείων-μελών της Π.Ο.Π.Σ. στην ευρύτερη περιοχή του, Λαγκαδά και συγκεκριμένα της Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, του Ποντιακού Συλλόγου Κολχικού «Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας», του Φιλοπροοδευτικού Εξωραϊστικού Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Λαγκαδά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος».

Ομιλία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Γενικό Γραμματέα της Π.Ο.Π.Σ. και ιστορικό, Κωνσταντίνο Σαμουρκασίδη.

Τρίτη 18 Μαΐου 2021: 20:00
Συμβολική ένωση τριών μνημείων.

Η ΠΟΠΣ και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα τα Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής από τους Τούρκους και παράλληλα τιμούν τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώνοντας με κεριά μνημοσύνης τα τρία μνημεία: Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ – ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – προτομή Δημήτριου Υψηλάντη (πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη).

Συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων.

Ομιλίες από τους:

  • Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., με θέμα: «Από τους Υψηλάντηδες στο σήμερα: 200 χρόνια συνεισφοράς των Ελλήνων του Πόντου στους αγώνες του Γένους».
  • Μαρί Κιουρκτζιάν, Μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, με θέμα: «Αρμενική Γενοκτονία: 106 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται, η πληγή, όμως, εξακολουθεί να αιμορραγεί».

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021: 11:00
Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αυστηρά από τις επίσημες αρχές και φορείς.

20:00
Διαδικτυακή Εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο 100+2 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συμμετέχουν ως εισηγητές:

  • Hannibal Travis, Καθηγητής Νομικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα
  • Anahit Khosroeva, Ακαδημαϊκός και λέκτορας στο Aρμενικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών
  • Tessa Hofmann, Κοινωνιολόγος, συγγραφέας και ανεξάρτητη μελετήτρια γενοκτονιών με εξειδίκευση στις Οθωμανικές γενοκτονίες
  • Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. – συγγραφέας
  • Θεοδόσης Κυριακίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.
  • Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελέτης Γενοκτονιών

Το σύνολο των δράσεων μπορείτε να το παρακολουθήστε σε ζωντανή μετάδοση από την επίσημη σελίδα της ΠΟΠΣ στο facebook.

Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα τιμηθεί σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου της ΠΟΠΣ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.