ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο κέντρο της Κοζάνης
Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο κέντρο της Κοζάνης
(Φωτ.: Μικρασιατικός Συύλλογος Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης)
17 Απρ
0
Σχόλια

Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού στο κέντρο της Κοζάνης

Ένας βασικός στόχος του Μικρασιατικού Συλλόγου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης από της ιδρύσεως του, γίνεται πραγματικότητα.

Μετά από ενέργειες του Συλλόγου, η πόλη της Κοζάνης θα αποκτήσει το δικό της μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού τιμώντας έτσι τους ξεριζωμένους προγόνους που ήρθαν σε αυτήν, κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και αυτούς που έμειναν πίσω στις πατρογονικές εστίες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Το αίτημα για την ανέγερση του μνημείου κατατέθηκε από τον Σύλλογο στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Πλακεντα Π. και στον πρώην Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονιας κ. Καρυπίδη Θ. καθώς και στον Δήμο Κοζάνης, στον πρώην Δήμαρχο κ. Ιωαννίδη Ε. . Το αίτημα έγινε δεκτό κι άρχισαν οι διαδικασίες ανέγερσης του μνημείου, οι οποίες πλέον ολοκληρώνονται με την στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιούμαρη Γρ. , του Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη Γ. και του Δημάρχου Κοζάνης κ. Μαλούτα Λ.. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με απόφαση του ονόμασε την πλατεία στην οδό Σιακαβάρα πλατεία «Μικράς Ασίας» προς τιμήν του μνημείου που θα ανεγερθεί σε αυτήν.

Το μνημείο θα θυμίζει τις κακουχίες και τον ξεριζωμό των Μικρασιατών αλλά και την δύναμη αυτών των ανθρώπων, που ήρθαν και μεγαλούργησαν εδώ στην μητροπολιτική Ελλάδα, συμβάλλοντας τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτισμική ζωή του τόπου. Θα είναι μαρμάρινο και θα χρησιμοποιηθεί το μάρμαρο Τρανοβάλτου, ώστε να αναδειχθεί αυτό το εξαιρετικό υλικό της Κοζάνης.

Πριν λίγες μέρες ρίχτηκε το τσιμέντο στον χώρο του μνημείου και πριν αυτός καλυφθεί με μάρμαρο ο Σύλλογος προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση. Τοποθέτησε στα θεμέλια του μνημείου ένα γυάλινο βαζάκι με λίγο χώμα, κοχύλια και πέτρες από την Προποντίδα και την Βιθυνία, από τα αγιασμένα χώματα των Αλησμόνητων Πατρίδων. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί το στήσιμο του μνημείου, δυστυχώς όμως λόγω της πανδημίας του covid-19 δεν θα γίνουν άμεσα εκδηλώσεις, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

στα θεμέλια του μνημείου ένα γυάλινο βαζάκι με λίγο χώμα, κοχύλια και πέτρες από την Προποντίδα και την Βιθυνία (φωτ.: Μικρασιατικός Σύλλογος Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης)

«Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ μικρό χρέος απέναντι στους προγόνους μας η ανέγερση αυτού του μνημείου. Εμείς σαν σύλλογος θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και για την ανάδειξη όλης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας», δήλωσε η πρόεδρος κα. Φωτεινή Καμίτα-Κτενίδου.

Κείμενο: Γιάννης Ζυρπιάδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.