ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Νίκος Παπαβραμίδης σε μια σπάνια συνέντευξη το 1988...
Ο Νίκος Παπαβραμίδης σε μια σπάνια συνέντευξη το 1988…
16 Απρ
0
Σχόλια

Ο Νίκος Παπαβραμίδης σε μια σπάνια συνέντευξη το 1988…

Ακούστε μια εξαιρετικά σπάνια συνέντευξη του κορυφαίου λυράρη πρώτης προσφυγικής γενιάς Νίκου Παπαμβαμίδη, από το αρχείο του Τάσσου Τσογγίδη. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1988 όταν ο  Νίκος Παπαβραμίδης ήταν 81 ετών αφού είχε γεννηθεί το 1907 στην Αργυρούπολη του Πόντου και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών το 1923. Μέσα από την συνέντευξη ο Νίκος Παπαβραμίδης αφηγείται το πως κατασκεύασε την πρώτη του ποντιακή λύρα από «χαρτόματα» και καλώδια για χορδές και πως έπειτα απέκτησε την πρώτη του κανονική λύρα, μιας και αυτή που είχε κατασκευάσει ο ίδιος για ευνόητους λόγους δεν έπαιζε.

Επίσης μιλάει για το πως έμαθε ο ίδιος να παίζει, ακούγοντας τους λυράρηδες πρώτης γενιάς που έμεναν μαζί στον καταυλισμό προσφύγων της Δραπετσώνας, όπου εγκαταστάθηκε και η δική οικογένεια όταν ήρθαν στην Ελλάδα. Φυσικά από την συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ήχος της γλυκόλαλης λύρας του, συνοδευόμενος από την μελωδική του φωνή αποδίδοντας γνήσια ποντιακά παραδοσιακά ακούσματα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.