ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τιμήθηκε «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών» σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί
Τιμήθηκε «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών» σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί
(Φωτ.: evros24.gr)
06 Απρ
0
Σχόλια

Τιμήθηκε «Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών» σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (ΕΠΟΦΕ) διοργάνωσε την Κυριακή 04 Απριλίου 2021, για 7η συνεχόμενη χρονιά εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού σε όλους τους Δήμους του νομού Έβρου, αποτίοντας φόρο τιμής στα Θύματα αυτής της θηριωδίας!!

Στο Σουφλί:
Ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, παρέστη στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ι Ν Αγίου Γεωργίου Σουφλίου και στη συνέχεια στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο τοπικό Μνημείο Ηρώων.

Η 6η Απριλίου 1914, ως γνωστό αποτελεί ιστορική ημέρα μνήμης για το ‘Μαύρο Πάσχα‘ των Θρακών γιατί μετά τους δυο νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους που σφραγίστηκαν με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) μόνο η Θράκη δεν ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό με αποτέλεσμα οι πρόγονοι μας να υποστούν τα πάνδεινα με εκτοπίσεις, διώξεις, εθνοκαθάρσεις από αυτούς που έχασαν στους δυο πολέμους!

Ο Βουλευτής, με αφορμή τον εορτασμό (2020) των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης είχε αναδείξει και διεκδικήσει την διενέργεια πανεπιστημιακής έρευνας για την τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων από το 1913 μέχρι την απελευθέρωση μας!

Η ξεχωριστή ημέρα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί επίσημα και να αναγνωριστεί από την Πολιτεία, ως απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής στα θύματα της τουρκικής πολιτικής εξόντωσης & όχι μόνο..

Αποτελεί χρέος απέναντι στο μέλλον της Θράκης & ταυτόχρονα τιμή μνήμης σε αυτούς που υπερασπίστηκαν μέχρι Θανάτου τα ιδανικά του Ελληνικού Γένους!!

Στο Διδυμότειχο:
Ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος, έδωσε το παρόν στους εορτασμούς στο Διδυμότειχο.

«Η κορύφωση των διωγμών σε βάρος των Ελλήνων Θρακιωτών έγινε το Μαύρο Πάσχα του 1914. Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού ελληνισμού. Τιμούμε τους Θράκες, τιμούμε τους προγόνους μας. Εμπνεόμαστε από τη δράση και την πορεία τους, τιμώντας τη μνήμη τους« δήλωσε ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος.

Οι Σύλλογοι που παρευρέθηκαν στην τελετή:

  • Ε.Ε.Σ τμήμα Διδυμοτείχου
  • Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «τα Δίδυμα Τείχη»,
  • Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «Το Κάστρο»,
  • Συλλογος «Θεοδώρα Καντακουζηνη»,
  • Λαογραφικός Σύλλογος «Μπέης» Διδυμοτείχου,
  • Ένωση Συνοριακής Φύλαξης Έβρου,
  • ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση
  • Ε.Ε.Σ τμήμα Διδυμοτείχου

Στην Ορεστιάδα:
Ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης παρέστη στις εκδηλώσεις τιμής για τη γενοκτονία των Θρακών στην Ορεστιάδα, αποτίοντας ένα ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα τις γενοκτονίας!!

Η Πολιτική Ηγεσία, η Εκκλησία μας και όλοι οι πολιτιστικοί Φορείς της πόλης έδωσαν ένα δυνατό παρόν στη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών στηρίζοντας μια πρωτοβουλία της ΕΠΟΦΕ.

Πηγή: evros24.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.