ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γραπτή επιστολή της ΠΟΕ στην Αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή με θέμα την μη ύπαρξη της Ποντιακής Φορεσιάς στην παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Γραπτή επιστολή της ΠΟΕ στην Αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή με θέμα την μη ύπαρξη της Ποντιακής Φορεσιάς στην παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
27 Μαρ
0
Σχόλια

Γραπτή επιστολή της ΠΟΕ στην Αρμόδια Οργανωτική Επιτροπή με θέμα την μη ύπαρξη της Ποντιακής Φορεσιάς στην παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Με την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και το πέρας της Επετείου, μιας πραγματικά αξιόλογης εκδήλωσης για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε, παρατηρήθηκε κυρίως από τους ποντιακούς φορείς η έλλειψη της ποντιακής φορεσιάς στην παρέλαση.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ποντιακή φορεσιά αποτελεί μέρος της παράδοσης και της Ιστορίας της Ελλάδος και δεν έλλειπε ποτέ κατά την διάρκεια του Αγήματος των Ευζώνων. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ήταν αυτή, όπως και αναφέρεται παρακάτω, που μέσω επιστολής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις οργανωτικές επιτροπές των παρελάσεων, ζητούσε την ύπαρξη της ποντιακής φορεσιάς.

Επισημαίνουμε ότι πέραν της ύπαρξής στις επετειακές παρελάσεις, η ποντιακή φορεσιά κάνει την εμφάνισή της και στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κατά την αλλαγή της προεδρικής Φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Παρακάτω αναλυτικά η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
«Η φετινή εορτή της 25ης Μαρτίου θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές όλων μας, τόσο για την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης κατά των Τούρκων, όσο και για τις μεγαλειώδης τιμές, εκδηλώσεις και παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε άκρη του κόσμου, όπου υπάρχουν Έλληνες αλλά και θαυμαστές των επικών γεγονότων και προσωπικοτήτων του 1821.

Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε την παράλειψη των διοργανωτών καθώς δεν φρόντισαν να παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκδηλώσεων τις φορεσιές όλων των φορέων του Ελληνισμού, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης.

Τα προηγούμενα χρόνια η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος είχε μεριμνήσει προκειμένου η φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη να προβληθεί και να καθιερωθεί στις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου. Στα πλαίσια αυτής της καλής συνεργασίας επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους προκειμένου να εκφράσουμε την εύλογη απορία μας για την συγκεκριμένη παράλειψη, καθώς και την επιθυμία μας ώστε να μην επαναληφθεί στις επικείμενες εκδηλώσεις. Όπως ενημερωθήκαμε θα λάβουμε σύντομα εγγράφως την επίσημη απάντηση τους.

Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε με αυτήν μας την ενέργεια να μειώσουμε την εν γένει επιτυχημένη απόδοση τιμής στην χθεσινή ιστορική επέτειο και το αίσθημα υπερηφάνειας που νιώθουμε στη θέα του Έλληνα Εύζωνα.»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.