ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε παλμό ελληνικό η Αυστραλία για τα 200 χρόνια από το 1821 (Φωτο)
Σε παλμό ελληνικό η Αυστραλία για τα 200 χρόνια από το 1821 (Φωτο)
(Φωτ.: neoskosmos.com)
22 Μαρ
0
Σχόλια

Σε παλμό ελληνικό η Αυστραλία για τα 200 χρόνια από το 1821 (Φωτο)

Το δικό της φόρο τιμής αποτίει η Αυστραλία στην 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με σημαντικά μνημεία και τοπόσημα, ανά τη χώρα να «ντύνονται» στα γαλανόλευκα, πληθώρα εκδηλώσεων, αλλά και δηλώσεων με έντονο φιλελληνικό περιεχόμενο από κυβερνώντες σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο.

Ειδικότερα, εκτός από την πολυφωτογραφημένη Όπερα του Σίδνεϊ, στα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, το γαλάζιο και το λευκό, θα φωτιστούν και εμβληματικά κτίρια της Μελβούρνης, όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Ros Spence.

Επίσης, στο Ντάργουιν, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της πόλης, Κον Βατσκάλης (Kon Vatskalis), το Darwin Civic Center θα είναι φωτισμένο όλη την εβδομάδα στα γαλανόλευκα.

Η κυρία Spence, εκπροσώπησε τον πολιτειακό πρωθυπουργό, Daniel Andrews, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Shrine of Remembrance από την Οργανωτική Επιτροπή Εθνικής Επετείου της Βικτώριας 2021, ενώ ο βροχερός καιρός δεν απέτρεψε την παρουσία πλήθους κόσμου.

Στο μήνυμά του, ο κ. Andrews εκτός από την αναφορά στο 1821, επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι δεν μπορείς να είσαι κάτοικος της Βικτώριας και να μην είσαι φιλέλληνας.

Κατ’ επέκταση, τόνισε, είμαστε όλοι φιλέλληνες, σε αυτήν την Πολιτεία όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων εκτός Ελλάδας.

Λίγο νωρίτερα, η γερουσιαστής και υπουργός, Jane Hume, εκπροσωπώντας τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Scott Morrison, αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά ευρύτερα για τον Δυτικό Κόσμο.

Εξήρε δε τη σημασία για την Αυστραλία της μεγάλης ελληνικής κοινότητας που προσφέρει σε κάθε πτυχή της ζωής στη χώρα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο Andrew Giles MP, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Αυστραλίας, Anthony Albanese, ο Neil Angus MP, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βικτώριας, Michael O’Brien καθώς και ο κυβερνήτης του Shrine, αξιωματικός, Steve Campbell-Wright.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου της Βικτώριας 2021, ο συντονιστής, Αντώνης Τσουρδαλάκης, ευχαρίστησε όλους όσους συμβάλλουν για να εορταστεί και να τιμηθεί η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, και ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ενώ λειτουργία τέλεσε ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ, παρουσία του αρχιεπισκοπικού επιτρόπου Νορθκόουτ, Ευμένιου Βασιλόπουλου.

Στην τελετή ήταν πλήθος ακόμη πολιτικών, πολλοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, καθώς και προσωπικότητες της παροικίας.

Περί… Φωταγωγήσεων

Ο συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου της Βικτώριας 2021, Αντώνης Τσουρδαλάκης, σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Βικτώριας, Daniel Andrews, από τις 29 Οκτωβρίου 2020, είχε προτείνει μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των εορτασμών για το 1821, αλλά και ευρύτερα των δεσμών της Ελλάδας με την Αυστραλία, να γίνει ο φωτισμός του κτιρίου της Βουλής στα γαλανόλευκα.

Επίσης, είχε προταθεί να πραγματοποιηθεί μία επίσημη εκδήλωση στο Parliament House ή στο Government House παρουσία των επικεφαλής της πολιτείας, φιλοξενία της επίσημης έκθεσης για τους Εύζωνες στη Βουλή, αλλά και φωτισμός της Bolte Bridge στα γαλανόλευκα στις 20 Μαΐου προς τιμήν των 80 ετών από τη μάχη της Κρήτης.

Παράλληλα, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χάρης Δανάλης, ευχαριστεί την πολιτειακή πρωθυπουργό Gladys Berejiklian και την κυβέρνησή της για την απόφασή τους να γίνει η προβολή των χρωμάτων της ελληνικής σημαίας στην Όπερα του Σίδνεϊ την 25η Μαρτίου 1821.

Σε σχετική επιστολή επισημαίνεται ότι μετά από πολλά σχετικά αιτήματα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της ΝΝΟ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί και θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε το αξιοθέατο αυστραλιανό κτίριο φωτισμένο με τα χρώματα της γαλανόλευκης προς τιμήν της 200ής επετείου από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Εκτός από την πρωθυπουργό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου που υποστήριξαν με πάθος τις προσπάθειές μας, καθώς και το ευρύ κοινό που εξέφρασε μεγάλο ενθουσιασμό για αυτήν την πρωτοβουλία.

Είναι μια περήφανη στιγμή για την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας, την οποία θα παρακολουθήσει ολόκληρος ο κόσμος.

Ακόμη, αναφέρεται ότι για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης για το έτος 2021, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ, επίσης στις 25 Μαρτίου, στο Sydney Town Hall, θα παρουσιάσει το έργο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», μια συμφωνική συναυλία, του διάσημου ποιήματος του Διονύσιου Σολωμού, του οποίου οι πρώτες στροφές αποτέλεσαν τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Θα ερμηνευθεί από τη Μαρία Γιακούλη, τον Γιώργο Καραντώνη, τον Λεων Βιτογιάννη, και με μια ορχήστρα τριάντα καλλιτεχνών υπό την διεύθυνση του George Ellis. Αυτή η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και παρουσιάζεται στα πλαίσια του 39ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Για κρατήσεις: hymntoliberty.eventbrite.com.au

Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές/Νέος Κόσμος

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.