ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | 12 Φεβρουαρίου 1969: Η πρώτη ελληνική ταινία όπου εμφανίζονται Έλληνες Πόντιοι πρώτης Γενιάς
12 Φεβρουαρίου 1969: Η πρώτη ελληνική ταινία όπου εμφανίζονται Έλληνες Πόντιοι πρώτης Γενιάς
12 Φεβ
0
Σχόλια

12 Φεβρουαρίου 1969: Η πρώτη ελληνική ταινία όπου εμφανίζονται Έλληνες Πόντιοι πρώτης Γενιάς

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια —12 Φεβρουαρίου του 1969 δηλαδή—, βγήκε στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία Κυνηγημένη προσφυγοπούλα (μετά από χρόνια μετονομάστηκε σε Οι κυνηγημένοι), με Πόντιους πρώτης γενιάς.

Η ταινία (σενάριο του Νέστορα Μάτσα και σκηνοθεσία του Ανδρέα Κατσιμητσούλια) περιγράφει την ιστορία της Ελένης, «η οποία μετά το θάνατο του πατριού της που είναι πρόσφυγας από τον Πόντο κατεβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να βρει τα ίχνη του πραγματικού της πατέρα, τα οποία χάθηκαν την περίοδο του μεγάλου ξεριζωμού», όπως αναφέρεται στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Ποντιακή λύρα στη ταινία παίζει ο μεγάλος Χρήστος Μπαϊρακτάρης από την Κρώμνη.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης, που δεν έχει να κάνει τίποτα με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Ελένη γνωρίζεται με έναν μουσικό που παίζει στα πανηγύρια, πιάνει δουλειά στο πλευρό του και η καλή φωνή της τραβά την προσοχή του ιδιοκτήτη μιας εταιρείας δίσκων. Ο Ανδρέας, ο γιος του ιδιοκτήτη, την ερωτεύεται, και τελικά τον πραγματικό της πατέρα τον εντοπίζει σε ένα χωριό της Κρήτης.

Σήμερα η αξία της ταινίας είναι τεράστια ιστορικά, καθώς εμφανίζονται Πόντιοι πρόσφυγες πρώτης γενιάς.

Οι χορευτές ανήκουν στον Ποντιακό Όμιλο Αθηνών Θ. Κωνσταντινίδη, και –όπως αναγράφεται στους τίτλους αρχής– πρόκειται για τους: Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, Ιωάννη, Χρήστο, Ελένη, Αθηνά (ίσως Κωνσταντινίδη), Βασιλική Αναστασιάδου και Παναγιώτη Βελισσαρίδη.

Το καστ αποτελούν οι: Έλντα Αθανασάκη, Ερρίκος Μπριόλας, Μάνος Κατράκης, Λαυρέντης Διανέλλος, Θάνος Μαρτίνος, Νικήτας Πλατής, Τασσώ Καββαδία, Θεόδωρος Μορίδης, Λυκούργος Καλλέργης, Στάθης Χατζηπαυλής, Μαργαρίτα Γεράρδου, Κώστας Μπαλαδήμας και Χρήστος Νάτσιος.

Με 50.935 εισιτήρια η Κυνηγημένη προσφυγοπούλα κατετάγη 79η στις 108 ταινίες της σεζόν 1968-1969.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.