ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποια ήσαν τα ονόματα των αρχαίων Ελλήνων που κατοικούσαν στην Αμισό (Σαμψούντα) του Πόντου;
Ποια ήσαν τα ονόματα των αρχαίων Ελλήνων που κατοικούσαν στην Αμισό (Σαμψούντα) του Πόντου;
(Φωτ.: santeos.blogspot.com)
11 Φεβ
0
Σχόλια

Ποια ήσαν τα ονόματα των αρχαίων Ελλήνων που κατοικούσαν στην Αμισό (Σαμψούντα) του Πόντου;

Ποια ήσαν τα ονόματα των Ελλήνων που κατοικούσαν στην Αμισό (Σαμψούντα) της αρχαίας εποχής και ιδιαίτερα την εποχή του 5ου αιώνα π.Χ.;

Πλήθος από ονόματα πολιτών βρίσκουμε κυρίως σε επιγραφές εκτός Πόντου και κυρίως στην Αττική, ενδεικτικό των στενών σχέσεων της Αμισού με την αρχαία Αθήνα.

Μερικά από τα ονόματα των Αμισηνών εκείνης της εποχής, ανδρικά:
Έρμων, Δάος, Μάης, Μάου, Μάτιος, Ηρακλέωνος, Σάσας, Απολλοδώρου, Νικηφόρος, Αττικού, Σάτυρος, Σωτήρ.

Και μερικά γυναικεία:
Γλαύκη, Ελπίς, Ευτύχου, Ερώτιον, Ιρίνη Δημητρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως για 150 περίπου χρόνια η Αμισός είχε μετονομαστεί από του Έλληνες σε Πειραιά και κατόπιν επανήλθε στην πρότερη ονομασία της.

Ήταν η περίοδος κατά την οποία ο Περικλής της Αθήνας εγκατέστησε 600 Αθηναίους κληρούχους, με επικεφαλής τον Αθηνοκλή και 30 πλοία, στην περιοχή της Αμισού (Σαμψούντας) και Σινώπης. Ο ίδιος ο Περικλής το 435 πΧ. Επιθεώρησε την περιοχή.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι πολλά από τα ονόματα των Αμισηνών πριν από 2.500 χρόνια είναι ίδια με ονόματα που συναντάμε σήμερα στον σύγχρονο ελληνικό κόσμο, ενδεικτικό της αδιάλειπτης συνέχειας του ελληνισμού ανά τους αιώνες.

Επιμέλεια κειμένου: Φωκίων Φουντουκίδης

Πηγή: περιοδικό Πόντος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.