ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: «Να ονομαστεί η οδός Καρατάσου σε οδό Πόντου»
Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: «Να ονομαστεί η οδός Καρατάσου σε οδό Πόντου»
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)
25 Ιαν
0
Σχόλια

Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: «Να ονομαστεί η οδός Καρατάσου σε οδό Πόντου»

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, η Εύξεινος Λέσχη Σερβίων κατέθεσε αίτηση προς τον Δήμο Σερβίων με το σχετικό υπόμνημά της με θέμα: «Μετονομασία της Οδού Καρατάσου σε Οδό Πόντου» στην πόλη των Σερβίων.

Αναμένουν τις απαντήσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε ένας Στόχος-Όνειρο του Συλλόγου να πραγματοποιηθεί.

Στην επιστολή αναφέρονται τους συμβολικούς και ιστορικούς λόγους που επέλεξε το Σωματείο τη συγκεκριμένη οδό οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Σύμφωνα με έρευνα της Λέσχης στο Αρχείο για την Απογραφή του Υπουργείου Γεωργίας των Αγροτών Προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα Σέρβια κατά το έτος 1928, προέκυψε πως ο αριθμός των αιτήσεων αυτών ήταν 459 οικογένειες εκ των οποίων περίπου 300 ήταν ποντιακής καταγωγής (οι ιπόλοιπες ήταν από τη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη).
  2. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η πλειονότητα των Προσφυγικών αυτών οικογενειών ποντιακής καταγωγής, εγκαταστάθηκαν επί της οδού  Καρατάσου.
  3. Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πολλές πόλεις στην Ελλάδα, έχουν μετονομάσει οδούς που έχουν αναφορά στον ποντιακό ελληνισμό (π.χ. 19ης Μαΐου, Πόντου, Εύξεινου Πόντου κτλ). Ειδικότερα στην Π.Ε. Κοζάνης όπου και ανήκει η Ένωση, υπάρχουν:
    Στην Κοζάνη: Οδός Πόντου
    Στην Πτολεμαΐδα: Οδός Πόντου
    Στο Βελβεντό: Οδός Πόντου
    Στο Δήμο Βοΐου: Λεωφόρος Ευξείνου Πόντου
  4. Απόγονοι των Ελλήνων Ποντίων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα Σέρβια και τα ονόματά τους είναι καταγεγραμμένα στον Ονομαστικό Κατάλογο Αγροτών Προσφύγων του Υπουργείου Γεωργίας του 1928, σήμεαρ ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στα Σέρβια.
  5. Τελευταίος και συμαντικότερος λόγος είναι η μετονομασία της οδού Καρατάσου σε «οδό Πόντου» ως αναφορά για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας της Πατρίδας μας και ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της εθνικής και ιστορικής Μνήμης.

Η ανακοίνωση κλείνει αναφέροντας ότι αυτός ο δρόμος θα είναι « ένας δρόμος που εμείς οι απόγονοί τους θα τον περπατάμε με περηφάνια»

Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.