ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μωυσής Μωυσιάδης: «Βλέπουμε Στροφή Στο Κατσικίσιο Τυρί»
Μωυσής Μωυσιάδης: «Βλέπουμε Στροφή Στο Κατσικίσιο Τυρί»
(Φωτ.: Θανάσης Αντωνίου)
12 Ιαν
0
Σχόλια

Μωυσής Μωυσιάδης: «Βλέπουμε Στροφή Στο Κατσικίσιο Τυρί»

Η τυροκομική παράδοση της ανατολικής Μακεδονίας αντικατοπτρίζεται με καθαρότητα στην οικογένεια Μωυσή η οποία εδώ και τρεις γενιές αναβαθμίζει τα προϊόντα της, διευρύνει το πελατολόγιό της και παρακολουθεί τις εξελίξεις με το πάθος του νέου και το μεράκι του παλιού τυροκόμου.

Η «Μωυσής Μωυσιάδης Τυροκομικά» από τον Κεχρόκαμπο Καβάλας είναι ένα παραδοσιακό τυροκομείο το οποίο μετράει πολλές δεκαετίες παρουσίας. Ιδρύθηκε το 1970 από τον 86χρονο Μωυσή Μωυσιάδη, παππού του νεαρού Μωυσή, ο τελευταίος έχει αναλάβει την τύχη της εταιρείας στις μέρες μας. Με τον Μωυσή τον νεότερο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μέσα στο 2020, στη Θεσσαλονίκη, για την επιχείρησή του.

Τυρί από 100% ελληνικό κατσικίσιο γάλα. Το τυροκομείο Μωυσής επενδύει ιδιαίτερα στα προϊόντα από κατσικίσιο γάλα. (φωτ.: Θανάσης Αντωνίου)

Από τον παππού στον εγγονό
Η συλλογή του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους στον Κεχρόκαμπο αλλά και τα χωριά γύρω του, ήταν το πρώτο μέλημα του παππού Μωυσή τη δεκαετία του ΄70, γάλα με το οποίο έφτιαχνε ένα εύγευστο λευκό τυρί. Το «Παραδοσιακό Τυρί Μωυσής», εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο δημοφιλή κωδικό της εταιρείας. «Είναι ένα παραδοσιακό τυρί τσαντίλας που φτιάχνεται από τουλάχιστον 70-80% κατσικίσιο αλλά και πρόβειο γάλα. Έχει ιδιαίτερη γεύση που έχει μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο» μας λέει με υπερηφάνεια ο μικρός …Μωυσής.

Απόφοιτος της Σχολής Τεχνολόγων Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Γεωπονίας στο ΑΤΕΙΘ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και της Σχολής Τυροκομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στα 30 του είναι ένας από τους νεώτερους τυροκόμους που έχουν την ευθύνη μιας επιχείρησης, γνωρίζοντας καλά τόσο τον ευρύτερο χώρο των τροφίμων όσο και την τυροκομία.

Το τυροκομείο φτιάχτηκε αρχικά το 1970 και το 2002 έγινε μεγάλη επέκταση από την οποία προέκυψαν τα επόμενα χρόνια όλα τα νέα προϊόντα της εταιρείας. Στόχος του Μ. Μωυσή είναι στο μέλλον να μπει στην αγορά των γαλακτοκομικών και συγκεκριμένα στο πρόβειο γιαούρτι και τις κρέμες.

Στα σκαριά βρίσκεται επίσης και μια άλλη ιδέα της εταιρείας, η δημιουργία υποκαταστήματος λιανικής πώλησης είτε στον Κεχρόκαμπο είτε κάπου αλλού στην ευρύτερη περιοχή. Το τυροκομείο πραγματοποιεί λίγες εξαγωγές, στην Κολωνία της Γερμανίας, συνεργαζόμενο με τοπικό χονδρέμπορο.

Νέα προϊόντα
Το τυροκομείο, στα χρόνια που ακολούθησαν πρόσθεσε κι άλλους κωδικούς προϊόντων όπως κατσικίσιο τυρί τσαντίλας, φέτα ΠΟΠ από το 2019, ενώ στην ΔΕΤΡΟΠ του 2020 λάνσαρε τυρί με πράσινη και κόκκινη γλυκιά πιπεριά (συσκευασία 200 γρ.) και ετοιμάζει τυρί με καυτερή πιπεριά. Αυτά, τα νέα προϊόντα της εταιρείας απευθύνονται σε όσους αναζητούν έναν ξεχωριστό μεζέ για αν συνοδέψουν κρασί ή αποστάγματα.

Συνολικά το τυροκομείο Μωυσής παράγει πάνω από 150 τόνους τυροκομικών προϊόντων σε ετήσια βάση, με την φέτα —αναγνωριστικά την πρώτη χρονιά— να παράγεται σε ποσότητα 15 τόνων. «Δεν είναι εύκολες χρονιές οι τελευταίες για τη φέτα, μπήκαμε σε μια δύσκολη, ανταγωνιστική αγορά. Ευτυχώς το προϊόν μας είναι καλό με αποτέλεσμα η πρώτη ποσότητα που φτιάξαμε να δοθεί σχετικά γρήγορα» μας λέει ο παραγωγός. Η φέτα του στη λιανική κυμαίνεται από 7,50 μέχρι 8 ευρώ το κιλό, ανάλογα πωλείται και το «Παραδοσιακό Τυρί Μωυσής». Η διανομή της εταιρείας γίνεται κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης και Ροδόπης, σε μεγάλες τοπικές αλυσίδες, σε παντοπωλεία κι εστιατόρια.

Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ένα νέο προϊόν του τυροκομείου Μωυσής. (φωτ.: Θανάσης Αντωνίου)

Τάσεις της αγοράς
Ο νεαρός Μωυσής παρακολουθεί την ελληνική τυροκομική αγορά και νιώθει ικανοποίηση βλέποντας ότι το κατσικίσιο τυρί —η βάση της δικής του παραγωγής— αποκτάει όλο και περισσότερους φίλους. «Το κατσικίσιο γάλα είναι το πιο θρεπτικό από τα γάλατα και ως πρώτη ύλη του δικού μας τυριού, κάνει τα προϊόντα ενδιαφέροντα για όσους αναζητούν τη θρεπτική αξία σε οτι καταναλώνουν. Η τάση είναι προς το κατσικίσιο τυρί, εμείς όμως πάντα το δουλεύαμε, σήμερα βέβαια φαίνεται ότι η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη ιδιαίτερα μεταξύ των νεώτερων καταναλωτών και των πιο ‘ψαγμένων’ σε θέματα διατροφής» μας εξηγεί ο νεαρός τυροκόμος.

Η άποψή του είναι ότι η κτηνοτροφία πρέπει να στηριχθεί γι’ αυτό ο ίδιος στηρίζει τους συνεργάτες του πληρώνοντας καλύτερες τιμές σχέση με άλλους μεταποιητές. «Στην περιοχή μας πληρώνουμε καλύτερα από κάθε άλλο μεταποιητή. Δεν έχουμε 1.000 συνεργάτες. Έχουμε 80-100 και με αυτούς δουλεύουμε και από αυτούς οι 70 είναι συνεργάτες μας από την πρώτη ημέρα που φτιάξαμε τυρί. Τους θεωρούμε κομμάτι της οικογένειάς μας. Συνεργαζόμαστε με τους ίδιους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια, παίρνουμε το ίδιο ποιοτικό γάλα πάντα. Έτσι παράγονται αυτά τα προϊόντα!» μας λέει χαμογελώντας ο νεαρός Μωυσιάδης.

Κείμενο, φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου & αρχείο εταιρείας

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.