ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Έσβησε» ο νομικός, συγγραφέας και ερευνητής του Πόντου Θεόδωρος Παυλίδης
«Έσβησε» ο νομικός, συγγραφέας και ερευνητής του Πόντου Θεόδωρος Παυλίδης
(Φωτ.: Θεόδωρος Παυλίδης)
11 Ιαν
0
Σχόλια

«Έσβησε» ο νομικός, συγγραφέας και ερευνητής του Πόντου Θεόδωρος Παυλίδης

Έφυγε για το «ταξίδι της αιωνιότητας», για τα «Παρχάρια του Πόντου», το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021, ο δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης από το Κιλκίς, μετά από μακρά ασθένεια η οποία τον είχε καθηλώσει στο αναπηρικό καροτσάκι, σε ηλικία 78 χρόνων. Είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Νοέμβριο του 2018. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των μέτρων του Κορωνοϊού, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021, στη γεννέτειρά του στο χωριό Δίβουνο, στις 14:00.

Ο δικηγόρος Θεόδωρος Παυλίδης, γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Δίβουνο του Κιλκίς, και είχε δύο παιδιάδιετέλεσε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κιλκίς, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, αθεράπευτα νοσταλγός της πατρώας γης των Ελλήνων του Πόντου, με καταγωγή από τον δυτικό Πόντο, είχε πολλούς φίλους στην περιοχή της Πάφρας, γνώριζε άριστα τα τουρκικά και επικοινωνούσε μαζί τους, ενώ ως επίσημος προσκεκλημμένος στο νομαρχιακό συμβούλιο της Σαμψούντας, μίλησε ανοιχτά για τη γενοκτονική δράση σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής. Η επιρροή του στο δυτικό Πόντο, για το τι πραγματικά συνέβη στην περίοδο της γενοκτονίας, ήταν πολύ σημαντική, και ίσως ήταν μετά τον Γιώργο Ανδρεάδη, ο άνθρωπος που συνομιλούσε απευθείας στην τουρκική γλώσσα με τους κατοίκους της περιοχής, επηρεάζοντάς τους.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης, ήταν από τους πρώτους συνεργάτες της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος από τη δεκαετία του 1990 και αναδείκνυε τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού από το δυτικό Πόντο.

Μαζί με τον Γιώργο Αντωνιάδη, από τη Νέα Πάφρα του νομού Σερρών, συνεργάτη επίσης της εφημερίδας Εύξεινος Πόντος, ήταν από τους άριστους γνώστες της ιστορίας και των γεγονότων της γενοκτονίας του δυτικού Πόντου, και είχαν επιρροή στους σημερινούς κατοίκους του δυτικού Πόντου, και συνομιλητές της αληθινής ελληνοτουρκικής φιλίας στη βάση του σεβασμού και της αναγνώρισης των εγκλημάτων του παρελθόντος σε βάρος του ελληνισμού.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης, έγραψε δεκάδες άρθρα για τον ποντιακό ελληνισμό, γνώριζε πολύ καλά την τουρκική γλώσσα και μετέφρασε σημαντικά κεφάλαια από κείμενα της τουρκικής βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, όπως και στον τοπικό τύπο του Κιλκίς.

Εξέδωσε σημαντικά βιβλία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας από τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφών Κυριακίδη και Ινφογνώμων αντίστοιχα. Το Αντάρτικο στο Δυτικό Πόντο και Το Ποντιακό Ζήτημα από τη Σκοπιά των Τούρκων και Οι Ανταλλάξιμοι Πρόσφυγες, Τύχη Ανταλλάξιμης Περιουσίας κα τους Τόπους προέλευσης και εγκατάστασης των Ανταλλάξιμων Προσφύγων στο Νομό Κιλκίς.

Και οι δύο γονείς του Θεόδωρου Παυλίδη, ήταν Ανταλλάξιμοι Πρόσφυγες από χωριά της Πάφρας. Σε όλη του τη ζωή, μετά την επιστημονική του καταξίωση, ασχολήθηκε με τις προγονικές του ρίζες και πραγματοποίησε πάμπολλα προσκηνυματικά – ερευνητικά ταξίδια στα ιερά χώματα του Πόντου και ιδιαίτερα του Δυτικού. Παντρεύθηκε τη γιατρό Μαρία Φωτιάδου, και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Λευτέρη και την Χριστίνα, οι οποίοι είναι δικηγόροι και συνεχίζουν το έργο του.

Ενεπλάκη στα οργανωτικά ζητήματα του οργανωμένου ποντιακού χώρου και υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

Είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έγινε διοικητής οργανισμού, στενός συνεργάτης του υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη.

Πληροφορίς από efxinospontos.gr, maxitis.gr

Η δημοσιογραφική ομάδα και το τμήμα e-shop του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr εκφράζουν τα συλλυπητήρια για το θάνατο του Θεόδωρου Παυλίδη, στην οικογένεια και στους οικείους του.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.