ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στη Ζωή Κανιά, η υποτροφία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης για μεταπτυχιακές σπουδές
Στη Ζωή Κανιά, η υποτροφία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης για μεταπτυχιακές σπουδές
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
08 Ιαν
0
Σχόλια

Στη Ζωή Κανιά, η υποτροφία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης για μεταπτυχιακές σπουδές

Στη Ζωή Κανιά, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εκπονεί μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με τίτλο: «Η ένταξη των προσφύγων του 1922 στην ελληνική κοινωνία. Λαογραφική και ιστορική έρευνα της κοινότητας Κομνηνοί (Χασάνι) στο Ελληνικό Αττικής (1923 – 1942)», δόθηκε η υποτροφία του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario-Εύξεινος Πόντος», με αντικείμενο τη λαογραφία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σε ανακοίνωση εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής που διεξήγαγε το Διεθνές Συνέδριο «Λαϊκή παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στον παρόν», και τους Μανόλη Βαρβούνη, Πρόεδρο, Καθηγητής, Ρέα Κακάμπουρα, Αντιπρόεδρος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Γραμματέα αναφέρεται:

Με αφορμή τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου «Λαϊκή παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν» (Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2019), ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης “Cardinal Bessario” προκήρυξε μια (1) υποτροφία 2.500 € για Μεταπτυχιακές Σπουδές (Master) με Διπλωματική εργασία στο αντικείμενο της Λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στη μνήμη Ευστάθιου Ευσταθιάδη. Για την υποβολή δικαιολογητικών και την επιλογή ορίστηκε υπεύθυνη η Επιστημονική Επιτροπή του παραπάνω συνεδρίου, η οποία κατόπιν διαδικτυακής συνεδρίασης στις 3/1/2021 (η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2020) και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια αξιολόγησης που έθεσε, αποφάσισε:

1. Η υποτροφία να δοθεί στην κα. Ζωή Κανιά, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδίκευση «Λαογραφία και Εκπαίδευση», που εκπονεί μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με τίτλο: «Η ένταξη των προσφύγων του 1922 στην ελληνική κοινωνία. Λαογραφική και ιστορική έρευνα της κοινότητας Κομνηνοί (Χασάνι) στο Ελληνικό Αττικής (1923 – 1942)».

Πρόκειται για μια λαογραφική και ιστορική έρευνα μιας αδιερεύνητης κοινότητας Ποντίων προσφύγων που βασίζεται σε αρχειακές πηγές και βιογραφικές συνεντεύξεις Ποντίων απογόνων της κοινότητας των Κομνηνών το 1923, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η εγκαταλελειμμένη πίστα του πρώην Αεροδρομίου Αθηνών. Στο μέχρι σήμερα συλλεχθέν υλικό της έρευνας αναλύεται η ιστορία της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή και η οικοδόμηση μίας νέας δραστήριας κοινότητας, η οποία μέσα σε 19 μόλις χρόνια δημιούργησε σχολείο, ιατρείο, φαρμακείο, θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, διαμορφώνοντας συγχρόνως μία νέα πολιτιστική ταυτότητα που συνέδεε την ποντιακή παράδοση με το νέο τόπο εγκατάστασής τους.

2. Η υποτροφία να καταβληθεί απευθείας από το Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης “Cardinal Bessario” στην υπότροφο, με την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού προγράμματος και κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του Συλλόγου, από την Επιστημονική Επιτροπή».

Πηγή: efxinospontos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.