ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έγραψε ιστορία στο Europa League Ελληνόφωνος Τούρκος από την Τραπεζούντα!
Έγραψε ιστορία στο Europa League Ελληνόφωνος Τούρκος από την Τραπεζούντα!
(Φωτ.: sportdog.gr)
07 Νοέ
0
Σχόλια

Έγραψε ιστορία στο Europa League Ελληνόφωνος Τούρκος από την Τραπεζούντα!

Με μεγάλο διπλό έφυγε την Πέμπτη η Λίλ από το Μιλάνο καθώς επικράτησε 3-0 της Μίλαν για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Με αυτό το αποτέλεσμα, οι Γάλλοι απολαμβάνουν την… μοναξιά της κορυφής, έχοντας 7 βαθμούς, έναντι 6 των «ροσονέρι». Το πρόσωπο της αναμέτρησης ήταν αναμφισβήτητα ο Γιουσούφ Γιαζιτζί. Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός σημείωσε χατ τρικ και εκτός από το ότι έκρινε τον αγώνα, έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην Ιστορία του Europa League.

Ο Γιαζιτζί έγινε ο μοναδικός παίκτης στην Ιστορία του θεσμού που έχει σημειώσει δύο χατ τρικ εκτός έδρας στην ίδια σεζόν, καθώς προηγήθηκαν τα τρία γκολ που πέτυχε στην εκτός έδρας νίκη με 4-1 επί της Σπάρτα Πράγας. Η Λιλ απέκτησε τον Γιαζιτζί τον Αύγουστο του 2019, βγάζοντας από τα ταμεία της 17,5 εκατ.Ευρώ, για να τον αποκτήσει από την Τραμπζονσπόρ, στην οποία μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, αφού προερχόταν από τις Ακαδημίες του συλλόγου.

Οι ελληνικές ρίζες
Ο Γιαζιτζί γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1997 και κατάγεται από την περιοχή Κατοχώρι (Çaykara) της επαρχίας του Όφεως στην Τραπεζούντα. Συγκεκριμένα προέρχεται από το χωριό Πατσάν (Taşlıgedik). Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την παρουσία ελληνόφωνων πληθυσμών.

Πρόκειται για κοινότητες, οι οποίες εξισλαμίστηκαν πριν 3,5 αιώνες. Όπως σημειώνει η Μαργαρίτα Πουτουρίδου στην εργασία με τίτλο «Η κοιλάδα του Όφι και η έλευση του Ισλάμ: Η περίπτωση των ελληνόφωνων μουσουλμάνων» στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, «η δραματική αλλαγή στον θρησκευτικό χαρακτήρα τής περιοχής, ωστόσο, δέν συνοδεύτηκε άπό μιά παράλληλη άντικατάσταση τής ελληνικής ποντιακής διαλέκτου άπό τήν τουρκική».

Ο Γιαζιτζί, ο οποίος… κεντά και βγάζει σπίθες στο χορτάρι είναι από τα βασικότερα γρανάζια της Εθνικής Τουρκίας. Όπως αναφέρουν πηγές του Sportdog από την Τουρκία, ο ποδοσφαιριστής μιλάει άπταιστα ποντιακά, κάτι που αφενός τιμά τις ελληνικές του ρίζες και αφετέρου αποτελεί ρομαντικό στοιχείο καθότι η διάλεκτος παλεύει για την επιβίωσή της. Συν τοις άλλοις με το επίτευγμά του έκανε υπερήφανους τόσο τους Τραπεζούντιους όσο και τους Πόντιους στην Ελλάδα που βλέπουν για μία ακόμα φορά να επιβεβαιώνεται το ρητό «η Ρωμανία και αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο».

Πηγή: sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.