ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αφιέρωμα του «Γαστρονόμου» στον Πόντο
Αφιέρωμα του «Γαστρονόμου» στον Πόντο
09 Οκτ
0
Σχόλια

Αφιέρωμα του «Γαστρονόμου» στον Πόντο

Με αφιέρωμα στην ποντιακή κουζίνα κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 11 Οκτωβρίου το περιοδικό Γαστρονόμος μαζί με την εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.

144 σελίδες γεμάτες με μια από τις πιο συναρπαστικές μα συνάμα άγνωστες και μυστηριώδεις κουζίνες, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο, την ποντιακή.

Οι συντάκτες του Γαστρονόμου ζήτησαν από τον καθηγητή του Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, να τους περιγράψει μια σύντομη αλλά εκπληκτικής πυκνότητας ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού. Πήγαν σε ποντιακούς συλλόγους και άνοιξαν αρχεία, βρήκαν συνταγές και μοιράστηκαν αναμνήσεις.

Οργάνωσαν ένα οδοιπορικό σε 8 χωριά της Μακεδονίας, κοιτίδες της ολοζώντανης ποντιακής γαστρονομικής κουλτούρας και διατροφής και φιλοξενήθηκαν σε σπίτια άξιων γυναικών που μαγείρεψαν συνταγές της μνήμης αλλά και την ολοζώντανης καθημερινότητάς τους.

Πταγματοποίησαν εξονυχιστική έρευνα στην αγορά και εντόπίσαν όλα τα ποντιακά προϊόντα, από τα εξαίσια προψημένα ζυμαρικά και τα κορυφαία τυριά , μέχρι τα στύπα και τα πετιμέζια.

Ανακάλυψαν τα καλύτερα στέκια για ποντιακό street food, από τα πιροσκί της Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πεϊνιρλί της Δροσιάς και τα λαβάσια της Καλλιθέας.

Καλούμε όλους τους αναγνώστες, Ποντίους και μη, να κάνουμε μαζί αυτό το εκπληκτικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της ποντιακής γαστρονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.