ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε τέμενος μετατράπηκε και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας
Σε τέμενος μετατράπηκε και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας
30 Ιούλ
0
Σχόλια

Σε τέμενος μετατράπηκε και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Μετά την μετατροπή της Αγία Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, επαναλειτουργεί από την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 επίσης ως ισλαμικό τέμενος και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, με τον Τούρκο πρόεδρο να Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκει αφορμή για να κατακεραυνώσει για ακόμη μια φορά τους «εχθρούς» του τουρκικού έθνους.

«Αυτοί που δεν μπορούν να δεχθούν τη χιλιετή παρουσία μας στην Ανατολία για μια ακόμη φορά ξέρασαν την μνησικακία τους με πρόσχημα την Αγία Σοφία».

«Ούτε η ιστορία, ούτε ο πολιτισμός έχουν καμία αξία γι′ αυτούς. Εκφράζουν την εχθρότητα τους προς το τουρκικό έθνος και την ισλαμική πίστη. Έχουμε ήδη πει αυτές τις αλήθειες μπροστά στους εκπροσώπους 200 εθνών στα Ηνωμένα Έθνη» δήλωσε ο Ερντογάν με αφορμή τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί, προσπερνώντας ωστόσο το γεγονός πως στα μέρη εκείνα σφαγιάσθηκε και εκδιώχθηκε ο ελληνισμός του Πόντου από τους Νεότουρκους, μια γενοκτονία που καμία μέχρι σήμερα τουρκική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει. Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία Τραπεζούντας λειτουργούσε και αυτή ως μουσείο ωστόσο το 2013 μετατράπηκε σε τζαμί και λίγο αργότερα έκλεισε για έργα συντήρησης και περαιτέρω ισλαμοποίησης (κάλυψη τοιχογραφιών). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει μετατρέψει όλες τις Αγίες Σοφίες της Τουρκίας σε τεμένη, όπως για παράδειγμα της Νίκαιας, της Βιζύης, του Αίνου και φυσικά την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης όπως και αυτή της Τραπεζούντας.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.