ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς ταράζει τα νερά για το σπίτι του Κεμάλ
Η απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς ταράζει τα νερά για το σπίτι του Κεμάλ
17 Ιούλ
0
Σχόλια

Η απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς ταράζει τα νερά για το σπίτι του Κεμάλ

Μετατρέποντας την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ο Ερντογάν δεν αποκόβεται μόνο από τη Δύση, αλλά φαίνεται να παίρνει διαζύγιο και από τις παραδόσεις του κεμαλισμού. Το πατρικό σπίτι του «θεμελιωτή» της σύγχρονης Τουρκίας —λέγεται ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη— έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ενεπλάκη ωστόσο και αυτό στις συζητήσεις που πυροδοτεί η τουρκική πρόκληση στην Αγιά Σοφιά. Φωτογραφικά ντοκουμέντα, ιστορικά έγγραφα και στιγμιότυπα από τη ζωή του Κεμάλ φιλοξενούνται στο λεγόμενο πατρικό σπίτι του ιστορικού ηγέτη της Τουρκίας.

Από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, ενώ το 1981 αναπαλαιώθηκε και ξαναβάφτηκε στο αρχικό ροζ χρώμα, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες.

Σε περίοπτη θέση ένα κέρινο ομοίωμα του Μουσταφά Κεμάλ. Από το 1935 με παραχώρηση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στο Τουρκικό κράτος, το υποτιθέμενο σπίτι όπου έμενε ο Κεμάλ μετατράπηκε σε μουσείο. Με μέσο όρο επισκεπτών να ξεπερνά κάθε χρόνο τις 100.000. Ένας ιστορικός χώρος, δίπλα στο τουρκικό προξενείο. Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει τη Αγιά Σοφιά σε τζαμί τάραξε τα νερά… Πολλές είναι οι φωνές που ζητούν να μιλήσουμε στον Τούρκο Σουλτάνο στην ίδια γλώσσα… Υπέρ της συμβολικής μετατροπής του μουσείου του Κεμάλ σε μουσείο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τάσσεται και ο Μάκης Βορίδης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ζέρβας, μίλησε στην Κοινωνία Ώρα mega για εργαλειοποίηση της Αγιάς Σοφιάς για πολιτικούς λόγους από τον τούρκο πρόεδρο ωστόσο συνιστά ψυχραιμία και πίστη στις διεθνείς συνθήκες. «Πρέπει να είμαστε ψυχρόαιμοι και να δούμε τα πράγματα σε σχέση με τις διεθνείς συνθήκες, με βάση ιδιοκτησίες και να μην προχωρήσουμε σε πράξεις που θα δημιουργήσουν αντίστοιχες αντιδράσεις. Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες, την ιστορία, και τιμά όλα όσα η ιστορία έχει φέρει σε χώρους όπου δεν βρίσκονται οι ίδιοι πολίτες». Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή… κάποια δημοσιεύματα θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει ο ίδιος κήρυγμα μέσα στην Αγιά Σοφιά. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε ένα ντελίριο ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας απαντά ο Γιάννης Μπουτάρης. Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος δεν συντάσσεται με την μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ σε μουσείο μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι εργασίες μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχουν ξεκινήσει ήδη με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι την 24η Ιουλίου.

Πηγή: megatv.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.