ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Αλέξης Παρχαρίδης για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου
Ο Αλέξης Παρχαρίδης για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου
Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, με τον πολυτάλαντο, Αλέξη Παρχαρίδη
10 Ιούν
0
Σχόλια

Ο Αλέξης Παρχαρίδης για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου

Μέσω του γραπτού λόγου θα μπορέσει να διασωθεί η ποντιακή διάλεκτος σύμφωνα με τον Πόντιο καλλιτέχνη.  Ο αγαπημένος Πόντιος τραγωδιάνος μίλησε στα Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου όπου υπογράμμισε τη σημασία των διαλέξεων για το γουρτάρεμαν (διάσωση) της καλατζής (της γλώσσας) των προγόνων μας.

Ο Αλέξης στάθηκε στην αξία του γραπτού λόγου, μέσω του οποίου θα μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανή η διάλεκτος.

«Κάθε προφορική διάλεκτος είναι αναπόφευκτο να χαθεί. Δεν έχουμε πολλά συγγράμματα ποντιακά. Πρέπει όσοι γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο και αυτοί που ξεκίνησαν τα μαθήματα να βοηθήσουν στην καταγραφή της. Είναι δύσκολο γιατί είναι βιωματική διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας. Δεν μαθαίνεται τόσο εύκολα. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το γεγονός όμως ότι ξεκίνησαν τα μαθήματα είναι πολύ ελπιδοφόρο γιατί μπαίνουν όλα σε μία σειρά. Αυτοί που επιμένουν και θέλουν πολύ να μάθουν έχουν να καταφύγουν κάπου. Εκτός όμως από τα μαθήματα πρέπει σιγά σιγά όσοι γνωρίζουν, να αρχίσουν να γράφουν. Ο γραπτός λόγος θα μείνει!»

«Μας σώζει πολύ η αγάπη του κόσμου για την ποντιακή μουσική και ειδικά της νεολαίας, η οποία ρέπει τα τελευταία χρόνια στην ποντιακή παράδοση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζούνε με τα ποντιακά. Αυτό το ενδιαφέρον τους οδηγεί να ερευνήσουν την ποντιακή γλώσσα. Λέξεις, προτάσεις. Αυτό συμβάλλει πολύ θετικά σε όποια προσπάθεια», τα λόγια του. Ακολουθήστε τα Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου σε Facebook και Youtube.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.