ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΠΟΠΣ: «Πιο αναγκαία από ποτέ η στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων»
ΠΟΠΣ: «Πιο αναγκαία από ποτέ η στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων»
(Φωτ.: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
30 Μάι
0
Σχόλια

ΠΟΠΣ: «Πιο αναγκαία από ποτέ η στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) απέστειλε προς την Υπουργό Πολιτισμού  Στυλιανή Μενδώνη υπόμνημα σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων λόγω της πανδημίας. Επίσης το σχετικό υπόμνημα κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΠΣ.

«Η ΠΟΠΣ, η αρχαιότερη Ποντιακή Ομοσπονδία, με σωματεία-μέλη από όλη την Ελλάδα, είναι ένας φορέας, που επί 48 συναπτά έτη επιδεικνύει τεράστιο έργο, με δράσεις και δραστηριότητες, για τη διατήρηση αρχών και αξιών του τρισχιλιόχρονου πολιτισμού του αλησμόνητου Πόντου. Ο ρόλος των πολιτιστικών συλλογών είναι πολυσήμαντος, ουσιαστικός και αναντικατάστατος. Σκοπός τους η διάσωση, διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού. Δυστυχώς, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων. Απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων μελών, που δραστηριοποιούνται σε πρωτοβάθμια σωματεία ανά την επικράτεια, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αυτά λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Οι σύλλογοι, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτουν, αναπτύσσουν αξιόλογη και έντονη δραστηριότητα, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται ως μοχλοί ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως είναι γνωστό, η δεκαετής οικονομική ύφεση περιόρισε στο ελάχιστο την κρατική χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων πολιτιστικών σωματείων, τα έσοδα των οποίων προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών τους και από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ενώ και η διαμορφωθείσα κατάσταση με τους περιορισμούς στη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο ακόμη και αυτές τις εκδηλώσεις. Με τα έσοδα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτονται τα πάγια λειτουργικά έξοδα των συλλόγων, όπως το ενοίκιο ή ο ΕΝΦΙΑ (ζήτημα που είχαμε θέσει ως Ομοσπονδία κατά τα προηγούμενα χρόνια), λογαριασμοί ΔΕΚΟ, θέρμανση κ.ά. Είναι σαφές ότι η υγειονομική κρίση έφερε τους πολιτιστικούς συλλόγους σε δεινή θέση και πρωτοφανές αδιέξοδο, απειλώντας ακόμη και την ίδια τους τη βιωσιμότητα. Έχοντας εδραία την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός γενικότερα μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ποιότητας για την καθημερινότητα όλων των πολιτών, σας καλούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να στηριχθούν αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί της κοινωνίας μας. Επίσης, παρακαλούμε θερμά όπως υπάρξει λεπτομερής πληροφόρηση για τη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων καθώς καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες σχετικών ερωτημάτων από σωματεία-μέλη μας. Για όλα τα ανωτέρω κρίσιμα ζητήματα, βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.