ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το μήνυμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Το μήνυμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
19 Μάι
0
Σχόλια

Το μήνυμα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«101 χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από την 19 Μαϊου 1919, όταν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Αυτό έγινε στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων με πρόσχημα την απελευθέρωση εδαφών που κατείχαν Χριστιανικοί λαοί. Έτσι 353.000 Έλληνες του πόντου σφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1916-1923 και όσοι από αυτούς σώθηκαν, 400.000 περίπου, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, άλλοι προς την μητέρα Ελλάδα και άλλοι προς τις χώρες της ΕΣΣΔ» αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ)».

«Αρχές του 1991 κατατέθηκε πρόταση νόμου για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και καθιέρωση της 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης. Στις 9 Δεκεμβρίου 1993 επανακατατέθηκε στη βουλή η πρόταση νόμου και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα την 24/02/1994. Ο νόμος 2193/94 που δημοσιεύτηκε την 11 Μαρτίου 1994 στην εφημερίδα της Κυβέρνησης (φύλλο 32 Α΄), καθιερώνει την 19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» τονίζει στην ανακοίνωση της η ΔΙΣΥΠΕ.

Η ΔΙΣΥΠΕ αξιώνει από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβάλλει με σθένος το αίτημα όλων των Ποντίων, που αφορά την προώθηση του θέματος της γενοκτονίας, σε όλες τις κυβερνήσεις και οργανισμούς, ούτως ώστε να αναγκαστεί επιτέλους η Τουρκία να την αναγνωρίσει, προς ανάπαυση και δικαίωση των ψυχών 353.000 σφαγιασθέντων αδελφών μας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.