ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πέθανε η Συμέλα Κουσαλίδου μια αυθεντική παρχαρομάνα του «Τοψιλαρί'»
Πέθανε η Συμέλα Κουσαλίδου μια αυθεντική παρχαρομάνα του «Τοψιλαρί’»
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
07 Μάι
0
Σχόλια

Πέθανε η Συμέλα Κουσαλίδου μια αυθεντική παρχαρομάνα του «Τοψιλαρί’»

Πέθανε χτες Τετάρτη 6 Μαΐου, σε ηλικία 88 ετών η Συμέλα Κουσαλίδου μια αυθεντική παρχαρομάνα του «Τοψιλαρί’» —του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης— και μητέρα του Θεόδωρου Κουσαλίδη προέδρου του Ποντιακού και Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου–Ρυακίου.

«Η εκλιπούσα ήταν μια από τις τελευταίες παρχαρομάνες του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, μια γυναίκα που συγκέντρωνε όλες της αρετές της πόντιας παρχαρομάνας, την βαθιά γνώση της παράδοσης, το αυθόρμητο χιούμορ, την καλοσύνη και την προσφορά» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας (ΕΠΜ)  ενώ παράλληλα εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Η Συμέλα Κουσαλίδου επί σειρά ετών συμμετείχε στις εκδηλώσεις την ΈΠΜ, όπου μέχρι και πέρσι μαγείρευε παραδοσιακά εδέσματα για όλους τους παρευρισκόμενους στο «Λάλεμα τη Παρχαρομάνας». «Όσοι την γνώρισαν έχουν να θυμούνται την ξεχωριστή φωνή με την οποία απέδιδε με χαρισματικό τρόπο δύστυχα για την ζωή στον παρχάρ’» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορείτε να την απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε εν αγνοία της στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης στις 16 Φεβρουαρίου 2012 μαζί με την ξαδέρφη της Ανατολή Τσαχουρίδου να σχολιάζουν το τούρκικο σήριαλ «Ezel» που προβάλλονταν εκείνη την περίοδο στην τηλεόραση σε άπταιστη ποντιακή διάλεκτο και φυσικά ματσουκατ’κον ιδίωμα.

Τέλος παρακάτω μπορείτε να ακούσετε και την υπέροχη φωνή της σε μια ιστορική καταγραφή με τον αείμνηστο και άξιο εκπρόσωπο της ποντιακής μουσικής παράδοσης και ιδικά της Ματσούκας του Πόντου, Γεώργιο Αμαραντίδη και τις ξαδέρφες της Παρθένα Μεντεσίδου και Ανατολή Τσαχουρίδου. Το παρακάτω αποτελεί απόσπασμα από την εκπομπή «Μουσικό οδοιπορικό» της ΕΡΤ1 που γυρίστηκε στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης το 1994.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.