ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το «Κόκκινο Ποτάμι» ρέει και ταξιδεύει με αφετηρία τον «Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης»
Το «Κόκκινο Ποτάμι» ρέει και ταξιδεύει με αφετηρία τον «Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης»
(Φωτ.: grekerisverige.se)
08 Φεβ
0
Σχόλια

Το «Κόκκινο Ποτάμι» ρέει και ταξιδεύει με αφετηρία τον «Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης»

Στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού της Στοκχόλμης βρέθηκε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της τηλεοπτικής σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» Μίλτος και Ιφιγένεια, κατά κόσμον, Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση, συνοδευόμενοι από τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Χάρη Τσιρκινίδη, τον αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Μωυσίδη και την συνεργάτιδα των εκδόσεων «Κυριακίδη» Δήμητρα Γρίβα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο γραμματέας του Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» Τίμος Κετσετζίδης στην σύντομη ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά για το βιβλίο, το οποίο κλείνει φέτος τη 10χρονη έκδοση του πως «το Κόκκινο Ποτάμι, ρέει, ταξιδεύει με αφετηρία του τον Εύξεινο Πόντο Στοκχόλμης και του ευχόμαστε καλή συνέχεια σε αυτό το πνευματικό ταξίδι».

Το παρών στην βιβλιοπαρουσίαση έδωσαν επίσης, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, ο Έλληνας πρέσβης στην Σουηδία Ανδρέας Φρυγανάς και ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κύπρου Μάτος.

Ανδρέας Φρυγανάς: «Ιδιαίτερη πατρίδα των Ποντίων οι χοροί τους και οι αναμνήσεις τους»
Στην σύντομη ομιλία του ο Φρυγανάς, αναφερόμενος στο βιβλίο, τόνισε με έμφαση πως, «όλοι, μπορούμε να πάμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, να δούμε τα χώματα των προγόνων μας, για τους Πόντιους όμως αυτό είναι δύσκολο. Για τους Πόντιους ιδιαίτερη πατρίδα τους είναι οι χοροί τους, είναι τα τραγούδια τους, είναι οι θύμησες τους, είναι η Ιστορία τους, και το βιβλίο του Τσιρκινίδη είναι ένα κομμάτι αυτής το οποίο μας έδωσε κάτι που έλειπε, μία μεταφορά σε τηλεοπτική σειρά, σε εικόνα και όλοι γνωρίζουμε την δύναμη της εικόνας».

Ο Φρυγανάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τηλεοπτική σειρά με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια τονίζοντας την ιστορική πιστότητα που έχει γίνει η μεταφορά του βιβλίου στον τηλεοπτικό φακό, από τα κοστούμια και τους ηθοποιούς μέχρι τα ήθη και τα έθιμα εκείνης την εποχής. Στην συνέχεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν μηνύματα από τις «Εκδόσεις Κυριακίδη» μέσω της Γρίβα, και από τον σκηνοθέτη της σειράς Μανούσο Μανουσάκη μέσω του Παπαζήση. Σύντομες αναφορές για το βιβλίο αλλά και την τηλεοπτική σειρά έκανε η Αναστασία Παντούση και ο Ιωάννης Παπαζήσης, με ιδιαίτερο σεβασμό τόσο για το έργο αλλά και τον ίδιο τον Χάρη Τσιρκινίδη μίλησε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης.

Χάρης Τσιρκινίδης: «Από έξω θα έρθει το φώς»
Ο συγγραφέας του έργου βαθιά συγκινημένος από την παρουσία του κόσμου στην όμορφη εκδήλωση, τόνισε χαρακτηριστικά «από έξω θα έρθει το φως. Ο Ελληνισμός του εξωτερικού θα αναγκάσει τους Έλληνες του εσωτερικού να πάρουν τη θέση που έπρεπε τόσο για την Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και για τ’ άλλα θύματα. Μια τυφλωμένη παιδεία από το 1922 μέχρι σήμερα, δεν κατάλαβε τίποτα, δεν ερεύνησε τίποτα και μιλάει μόνο για την Γενοκτονία, και μιλάει μόνο για τις 350.000 όταν συνολικά σκοτώθηκαν πάνω από 1.600.000. Οι υπόλοιποι δεν ήτανε Έλληνες;»

Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας: «Το πάθος και ο ζήλος των ηθοποιών μας προκαλούν δέος και ρίγος»
Βαθιά συγκινημένος, έχοντας ο ίδιος ρίζες από τη Σμύρνη και την Πέργαμο και αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης, απευθυνόμενος στον Χάρη Τσιρκινίδη τον αποκάλεσε «ζώσα ιστορική παρουσία» και «μοναδικό αρχαιοδίφη», τονίζοντας πως «ο λόγος σας δικαιώνεται Τσιρκινίδη με αυτή την τηλεοπτική σειρά, με την παρουσία του Πατριάρχου μας, των ιεραρχών μας, του κλήρου μας και του λαού μας και με την παρουσία της μοναδικής ομογένειας», ενώ απευθυνόμενος στους ηθοποιούς δήλωσε πως «με πάθος και με ζήλο, ζείτε κάθε στιγμή του ρόλου σας κι έτσι βοηθάτε κι εμάς να ζήσουμε με δέος και με ρίγος αυτά τα οποία βλέπουμε στην τηλεοπτική σειρά».

Τελειώνοντας τον όμορφο λόγο του, που άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κλεόπας, απευθυνόμενος στα μικρά παιδιά του Συλλόγου τα οποία ήτανε ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές τους, έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για εμάς ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι ότι πιο ιερό υπάρχει εδώ. Το ζούμε, το βιώνουμε, το καμαρώνουμε. Η μνημοσύνη δεν φτάνει αλλά θα πρέπει να εκφράζεται με έργα και με πράξεις, με τρόπο ζωής. Αυτά τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη τιμή του Ποντιακού Ελληνισμού. Υπάρχει μέλλον και είναι αυτά τα παιδιά. Κοιτάζοντάς τα, βλέπουμε την ιστορία μας».

Το χορευτικό τμήμα «έκλεψε την παράσταση»
Από τη συγκινητική αυτή βραδιά δεν θα μπορούσε να λείψει ο κεμεντζές, το νταούλι και οι ποντιακοί χοροί. Γι αυτό φρόντισε ένα από τα πολλά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, κάνοντας ένα όμορφο «δώρο» σε όλους τους συντελεστές αλλά και στους παρευρισκόμενους. Κλείνοντας το μέρος της βιβλιοπαρουσίασης, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης Αθηνά Πολυχρονίδου, η οποία αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που βρέθηκε στην όμορφη εκδήλωση, εκ μέρους του Συλλόγου έδωσε αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συντελεστές της παρουσίασης.

Στην συνέχεια, ο συγγραφέας του έργου Χάρης Τσιρκινίδης υπέγραφε αφιερώσεις σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν το βιβλίο του και ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του, ενώ οι νεαροί θαυμαστές του «Μίλτου» και της «Ιφιγένειας» βγήκαν αναμνηστικές φωτογραφίες, με τους ηθοποιούς Αναστασία Παντούση και Ιωάννη Παπαζήση να έχουν μια ευχάριστη έκπληξη όταν μια νεαρή θαυμάστρια τους, που τους είχε ζωγραφίσει, τους ζήτησε ευγενικά να υπογράψουν πάνω στο έργο της, κάτι που φυσικά δεν της το αρνήθηκαν. Ο «Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης» σε συνεργασία με το Medelhavet Kultur I Scandinavien φρόντισαν να πραγματοποιηθεί μια συγκινητική και όμορφη βραδιά η οποία έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου για το 2020.

Πηγή: grekerisverige.se

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.