ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε μια λαμπρή τελετή χειροτονήθηκε ο νέος επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Σε μια λαμπρή τελετή χειροτονήθηκε ο νέος επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
21 Ιαν
0
Σχόλια

Σε μια λαμπρή τελετή χειροτονήθηκε ο νέος επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Με κάθε λαμπρότητα κι επισημότητα τελέσθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 —εορτή του Αγίου Μακαρίου του Μεγάλου— η χειροτονία του νέου επισκόπου Σινώπης του Πόντου κ. Σιλουανού υπό τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κκ Μακάριο, στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διακονούν σήμερα έξι βοηθοί επίσκοποι που φέρουν τους τίτλους παλαιών επισκοπών της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός εκλέχτηκε παμψηφεί, με πρόταση του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κκ Μακαρίου, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου, το 2019 και θα έχει έδρα την πόλη της Αδελαϊδας, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νοτίου Αυστραλίας. Μεταξύ των συλλειτουργών κατά την τελετή ήταν  οι Μητροπολίτες Singapore κ. Κωνσταντίνος, Hong Kong κ. Νεκταρίου, Chicago κ. Ναθαναήλ, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Κορέας κ. Αμβρόσιος, οι Επίσκοποι της Αυστραλίας και πλήθος ιερείς.

Τη χειροτονία παρακολούθησαν βαθιά συγκινημένοι οι γονείς και συγγενείς του νέου επισκόπου, η ύπατος αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρθα Μαυρομάτη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Μπρίσμπεν, Δημήτρης Ράπτης και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαίδα, Τζορτζ Ψιάχας (George Psiachas).

Ποιος είναι ο επίσκοπος Σινώπης Σιλουανός
Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός (κατά κόσμον, Σταύρος Φωτεινέας) γεννήθηκε το 1978 στη Βρισβάνη της Αυστραλίας. Είναι κάτοχος πτυχίου θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου του Σίδνεϊ, πτυχίου κοινωνιολογίας από το πανεπιστήμιο της Κουινσλάνδης, μεταπτυχιακού διπλώματος γλωσσών από το πανεπιστήμιο Φλίντερς και πτυχίου Θεολογίας από το ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και διδακτορικού διπλώματος, από το Αυστραλιανό Καθολικό Πανεπιστήμιο, με θέμα διατριβής «The Letters of Bishop Basil of Caesarea: Instruments of Communion».

Εισήλθε στην Ιερά Μονή Παντανάσσης στις 23 Νοεμβρίου του 2002, όπου έλαβε την ευχή της ρασοφορίας από τον προηγούμενο της ιερά της μονής, και πνευματικό του από τα φοιτητικά του χρόνια, Γέροντα π. Στέφανο. Χειροτονόθηκε Διάκονος την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και πρεσβύτερος στις 25 Οκτωβρίου του 2003, από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό. Στις 4 Ιουνίου του 2006 χειροθετήθηκε σε αρχιμανδρίτη, επίσης από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου του 2012 χειροθετήθηκε σε πνευματικό από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δορυλαίου κ. Νίκανδρο, νυν Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως.

Από το 2002 έως το 2006 υπηρέτησε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Κουινσλάνδη, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα διακονεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, στο Croydon Park της Νοτίου Αυστραλίας. Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι εκτελεστικό μέλος των Leaders of Christian Churches και South Australian Council of Churches, στην Αδελαΐδα, καθώς και εκλεγμένο μέλος του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας – Αγία Φιλοθέη Αδελαΐδας. Από το 2017 είναι καθηγητής πατερικής θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου του Σίδνεϊ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.