ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μύρισε Πόντο το δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (φωτο)
Μύρισε Πόντο το δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (φωτο)
(Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)
07 Ιαν
0
Σχόλια

Μύρισε Πόντο το δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε , την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας , η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου».

Οι μαθητές και μαθήτριες της σχολής εκμάθησης ποντιακής λύρας του συλλόγου (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Η εκδήλωση άνοιξε με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Καλλιθέας Λάζαρο Λασκαρίδη να απονέμει χαιρετισμό. Στην συνέχεια, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Στεφανία Βασιλειάδη έκανε αναφορά στα ήθη και τα έθιμα του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Καλλιθέας Λάζαρος Λασκαρίδης εκπροσώπησε την δημοτική αρχή (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Αμέσως μετά το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε. Τα παιδιά από την σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας του συλλόγου, με υπεύθυνο τον Δημήτρη Κοσμίδη, συνόδευσαν στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα μια μικρή ομάδα από τα χάταλα του μικρού χορευτικού. Την σκυτάλη στο τραγούδι πήρε ο Γιάννης Μιχαιλίδης όπου μαζί με τον Δημήτρη Κοσμίδη και τους μαθητές του στην λύρα, τον Ορφέα Κοσμίδη στο νταούλι και τον Δημήτρη Ράπτη στο λαούτο συνέχισαν το μουσικό ταξίδι σε παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους σκοπούς του Πόντου.

Τα χάταλα τραγούδησαν τα κάλαντα του Πόντου (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και ο χορός των χορών. Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιώργος Κωνστάντης μαζί με τους Σταύρο Ξανθό, Πέτρο Παναγιωτόπουλο, Χάρη Εμερτζιάδη και Παναγιώτη Καζαντζίδη, αφιέρωσαν τον χορό Σέρρα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Οι πέντε πυρριχιστές του Συλλόγου αφιέρωσαν την Σέρρα στα 100 χρόνια (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Τέλος στην σκηνή, υπό τον ήχο του αγγείου του Χριστόφορου Κοσμίδη , έλαβε μέρος το έθιμο των Μωμόγερων. Μετά την λήξη της εκδήλωσης οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γευτούν πολλά χειροποίητα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Οι Μωμόγεροι έντυσαν όμορφα την εκδήλωση (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Η ομάδα ποντιακής λύρας αποτελούταν από τους μαθητές: Ειρήνη Αδαμοπούλου, Γιώργο Ζίνισα, Χρήστο Ιωαννίδη, Χρήστο Κεσανίδη, Νίκο Κιζιρίδη, Γιώργο Ματσουκατίδη, Λάμπη Ματσουκατίδη, Αλέξανδρο Μπράζνικ, Σωκράτη Ναλμπατίδη, Νίκο Νικολαίδη, Δημήτρη Ντιμπιζίδη, Γιάννη Σαββίδη, Λεωνίδα Σημαιοφορίδη, Θωμά Ταξίδη, Στέλλιο Τριανταφυλλίδη, Ανδρέα Φερισίδη και Παναγιώτη Χαριτίδη.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.