ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Πόντος συνάντησε τα Δωδεκάνησα
Ο Πόντος συνάντησε τα Δωδεκάνησα
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
12 Δεκ
0
Σχόλια

Ο Πόντος συνάντησε τα Δωδεκάνησα

Ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», βρέθηκε στο νησί της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο 4ήμερων εκδηλώσεων αφιερωμένες στον ποντιακό πολιτισμό.

Η Σοφία Σαββίδου αναλύει από τι αποτελλούνται οι ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Η αυλαία του Πολιτιστικού 4ημέρου, άνοιξε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, με Έκθεση Ποντιακών Φορεσιών, με εισήγηση και βιντεοπροβολή με την ιστορία του Πόντου και τη Γενοκτονία, καθώς και με αναφορά στα βήματα και τις χορευτικές κινήσεις των ποντιακών χορών.

Την επιμέλεια, τον συντονισμό και την παρουσίαση των εκδηλώσεων είχε η πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του «Φάρου», Σοφία Σαββίδου.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε Έκδήλωση Μνήμης με αφηγήσεις, δρώμενα, τραγούδια, με αποκορύφωμα την συμμετοχή και των τμημάτων της Αστυπάλαιας, ντυμένοι με μαύρα, προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας και χόρεψαν επάξια χορούς του Πόντου που μόλις είχαν διδαχθεί τις δυο προηγούμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομνηνέας, στο τέλος της Εκδήλωσης τόνισε «μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε και να αποκτήσουμε σπάνια εμπειρία, για ακούσματα που δεν είχαμε» και κάλεσε την επόμενη ημέρα την αποστολή στο γραφείο του, η οποία εφτασε στο Δημαρχείο υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού. Τα κορίτσια του «Φάρου» στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημάρχου, δίνοντας πνεύμα ποντιακό.

Το τραπέζι που είχε στηθεί με όλα τα εξαρτήματα αλλά και φορεσιές (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Δεν έλειψαν οι ξεναγήσεις, στο κάστρο της Αστυπάλαιας, στους Μύλους, σε παραλίες, σε σοκάκια και η ζεστή φιλοξενία με νησιώτικες γεύσεις.

Η Σοφία Σαββίδου μύησε όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις στους ποντιακούς χορούς (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο επίλογος των 4ήμερων εκδηλώσεων γράφτηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Συλλόγου Αστυπάλαιας, με πολύ χορό και τραγούδι.

Ζιπκαλήδες και Ζουπουνοφόρες του «Φάρου» (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Τις εκδηλώσεις μουσικά συνόδευσαν ο Γιώργος Κουρπαζίδης στην λύρα και το τραγούδι και ο Γιωργάκης Μουρατίδης στο νταούλι.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.