ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «19.05.1919» στην Αυστραλία
Έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «19.05.1919» στην Αυστραλία
(Φωτ.: Ποντικαή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας»)
05 Δεκ
0
Σχόλια

Έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «19.05.1919» στην Αυστραλία

Η Επιτροπή Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Νέας Νοτίου Ουαλίας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Αυστραλιανή πρεμιέρα της ταινίας μικρού βεληνεκούς 19.05.1919. η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Σύδνεϋ την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. Κορυφαία στιγμιότυπα η εισαγωγή από τον σκηνοθέτη Φώτη Μάραντο (Hellas TV/Photo & Film) από το Μόναχο της Γερμανίας, με τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή.

«Δεν αφορά μόνο τους 350.000, τον αριθμό των αδικοχαμένων. Πρόκειται για αυτούς οι οποίοι καν δεν γεννήθηκαν,» δήλωσε ο κ. Μάραντος στην κατάμεστη αίθουσα. Το όνομα της ταινίας προκύπτει από την ημερομηνία την οποία έφθασε ο τούρκος ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ στο λιμάνι της Αμισσού (Σαμψούντα), ξεκινώντας την δεύτερη και πιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων.

Η ταινία είναι στην γερμανική και στην ελληνική γλώσα με αγγλικούς υπότιτλους.

Η 19.05.1919 συστήνει στον θεατή τον ποντιακό πολιτισμό και την Γενοκτονία που υπέστη στις αρχές του 20ου αιώνα. Με εξαιρετική εικονοληψία, ο σκηνοθέτης, χρησιμοποιεί παραστάσεις λαογραφικών ομίλων μαζί με σκηνές από τον σύγχρονο Πόντο και σύντομα σχόλια ειδικών με σκοπό να παρουσιάσει ένα πανόραμα των λαμπρών και των σκοτεινών σελίδων της ιστορίας της ελληνικής παρουσίας στις νότιες ακτές του Ευξείνου Πόντου (Μαύρη Θάλασσα).

Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο κ. Μάραντος συγκινήθηκε από τις αντιδράσεις των θεατών στο St George Auditorium Bank του Kogarah στο νότιο Σύδνεϋ. «Υπήρξαν πολλά δάκρυα την ώρα της προβολής και δεκάδες ερωτήσεις ύστερα. Μία πολύ τρυφερή στιγμή ήταν όταν μία μητέρα εξηγούσε στην κορούλα της τι διαδραματιζόταν στην σκηνή. Βλέποντας αυτό το περιστατικό ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση.»

Η ταινία γυρίστηκε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο του 2019 στις ποντιακές πόλεις Τραπεζούντα, Σαμσούντα και Κερασούντα. «Η ταινία γυρίστηκε για το μη-ελληνικό ακροατήριο, να τους δείξουμε την γενοκτονία αλλά και τον Πόντο πριν και μετά την Γενοτκονία,» δήλωσε ο κ. Μάραντος.

Η συγκινητική πρώτη προβολή περιείχε και ειδικές παραστάσεις του 80χρονου λυράρη Ηλία Θεοδωρίδη και του κύριου χορευτικού συγκροτήματος του «Ποντοξενιτέα» του Σύδνεϋ, τραγουδώντας το παραδοσιακό Η Ρωμανία κι αν πέρασεν.

Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε  η φοιτήτρια Εβελύνα Χιλά, τονίζοντας την προσοχή της Πανποντιακής Επιτροπής Ημέρας Μνήμης στις αυστραλογεννημένες γενεές και στο μέλλον.

Η Επιτροπή Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελείται από αντιπροσώπους του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά», η Αδελφότητα Wollongong «Διογένης» και του «Ποντοξενιτέα» Σύδνεϋ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.