ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Ο χορός της Φωτιάς»: Έγινε η επίσημη πρεμιέρα — Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί
«Ο χορός της Φωτιάς»: Έγινε η επίσημη πρεμιέρα — Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί
(Φωτ.: kathimerini.gr)
19 Νοέ
0
Σχόλια

«Ο χορός της Φωτιάς»: Έγινε η επίσημη πρεμιέρα — Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί

Εντυπωσιακή και γεμάτη έντονα συναισθήματα ήταν η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης Ο Χορός της Φωτιάς — Μια παράσταση για τον Πόντο, η οποία έγινε την περασμένη Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η παράσταση φέρει την υπογραφή του Άρη Μπινιάρη σε σκηνοθεσία, κείμενο και δραματουργία.

Πλήθος επωνύμων έδωσαν το παρών στην επίσημη πρεμιέρα και συνεγχάρηκαν τους ηθοποιούς για την ερμηνεία τους αλλά και τον σκηνοθέτη για το έργο του. Μιας και είναι μια παράσταση για τον Πόντο, δεν μπορούσαν να λείψουν και οι επίσημες εμφανίσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Αντιπρόεδρος ΠΟΕ: «Ο θεατής γνώρισε σε λίγες ώρες τι πέρασαν οι πρόγονοί μας»
Την ΠΟΕ εκπροσώπησε η αντιπρόεδρός της, Αθηνά Σωτηριάδου η οποία δήλωσε μετά την παράσταση στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Πρώτα απ’όλα μπορώ να πω πως η παράσταση ήταν πολύ δυνατή, ο σκηνοθέτης κατάφερε με ένα ιδιαίτερο τρόπο να περάσει το μήνυμα της γενοκτονίας» και συνέχισε λέγοντας ότι η παράστση της άφησε «έντονα συναισθήματα, με ταξίδεψε στο παρελθόν, στις κουβέντες που έκανα με τους παππούδες μου και την περιγραφή των όσων είχαν γίνει τότε, αισθήματα συγκίνησης». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «Θεωρώ πώς έγινε αντιληπτό και από έναν θεατή που πιθανόν να μην γνώριζε το θέμα της Γενοκτονίας, να γνωρίσει στις λίγες ώρες το τι πέρασαν οι πρόγονοί μας»

Πρόεδρος ΣΠοΣ Ν. Ελλάδός και Νήσων: «Η σημερινή παράσταση ήταν πολύ σημαντική και ιδιαίτερη»
Το παρών έδωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων, Χρήστος Δημόπουλος ο οποίος δήλωσε με την σειρά του ότι «η σημερινή παράσταση ήταν πραγματικά πολύ σημαντική και ιδιαίτερη. Ιδιαίτερη γιατί με έναν μοναδικό τρόπο μέσα από την τέχνη —τον χορό, την μουσική και το θέατρο—, μπόρεσαν να μεταφερθούν μηνύματα στο ευρύτερο κοινό. Μηνύματα για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε χρόνια, όπως είναι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η αντίσταση που εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημένων προσπαθούμε να μεταφέρουμε σε όλον τον κόσμο, ούτως ώστε να διατηρηθούν όλες αυτές οι μνήμες και να περάσουν στις επόμενες γενιές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Συνέχισε λέγοντας «ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Άρη Μπινιάρη καθώς και όλο το προσωπικό που εργάστηκε και πατουσίασε τη συγκεκριμένη παράσταση  και ευχόμαστε να γίνονται στο μέλλον και πάντοτε, παρόμοιες παραστάσεις».

Από αριστερά: Άρης Μπινιάρης, Κατερίνα Διακουμοπούλου, Άννα–Μαρία Προκοπίδου, ο ταμίας του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Θεοφάνης Κοντοχρήστος και ο πρόεδρος του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων Χρήστος Δημόπουλος (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Άρης Μπινιάρης: «Έπρεπε να ειπωθεί κάποια στιγμή η ιστορία αυτή»
Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης δήλωσε συγκινημένος από την απήχηση του κόσμου —ποντίων και μη— και ανέφερε ότι πηγή έμπνευσης ήταν «η ιστορία αυτή. Έπρεπε να ειπωθεί κάποια στιγμή η ιστορία αυτή. Εγώ είμαι Μικρασιάτης, δεν είμαι από τον Πόντο, απλά οι Πόντιοι έβγαλαν το θέμα πιο μπροστά από όλους τους Μικρασιάτες και πιο δυναμικά. Γι’ αυτό και πήγα προς τα εκεί. Με συγκινούσε πάντα και η κουλτούρα του Πόντου ούτως η άλλως» και συνέχισε σχολιάζοντας για την απήχηση του κόσμου «η απήχηση είναι φοβερή και στο κοινό που δεν είναι Πόντιοι αλλά και αυτοί που είναι Πόντιοι όπου ήταν και ο διπλός στόχος αυτός. Δηλαδή να δείξουμε από την μια μεριά στους Πόντιους την ιστορία αυτή με ένα πιο σύγχρονο τρόπο και στους μη Πόντιους να τους γνωρίσουμε αυτή την ιστορία.». Απαντώντας στο ποιο θεωρεί το πιο έντονο σημείο της παράστασης ανέφερε «Η Σερανίτσα φυσικά» και συνέχισε για τον λόγο που επέλεξε τον συγκεκριμένο χορό «είναι ένας χορός πολύ έντονος, χορεύεται και από άντρες και από γυναίκες. Αποφύγαμε την Σέρρα γιατί είναι τα ιερά και τα όσια των Ποντίων οπότε δεν τολμήσαμε να αγγίξουμε καν, μείναμε στην Σερανίτσα που βγάζει έναν έντονο δυναμισμό».

Ιωάννα Παππά: «Η φόρτιση η συναισθηματική είναι πάρα πολύ μεγάλη»
Η Ιωάννα Παππά —η οποία μετά από μια μικρή απουσία επέστρεψε πάλι στο θέατρο— ανέφερε για τα συναισθήματά της που γνωρίζει μέσα από την παράσταση την ιστορία των Ποντίων ότι «Πρόκειται για μια ιστορία δυστυχώς πάρα πολύ τραγική, η φόρτιση η συναισθηματική είναι πάρα πολύ μεγάλη, έχουμε διαβάσει τα όσα συνέβησαν, είναι άκρως ανατριχιαστικά. Εμείς στην παράσταση προσπαθούμε να μιλήσουμε έμμεσα φυσικά γιατί προσπαθούμε να μην θίξουμε το πράγμα με άσχημο τρόπο αλλά με έναν τρόπο όπου θα μπορέσει να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος της καταστροφής και του εγκλήματος που διαπράχθηκε.» και συνέχισε αναφερόμενη προς τον στόχο που έχουν ως προς το κοινό ότι είναι «φυσικά να συγκινηθεί, να φορτιστεί με αυτό που συνέβει αλλά να αντιληφθεί την γενναιότητα και το θάρος που είχε αυτός ο λαός, που προσπάθησε να αντισταθεί σε έναν σκοταδισμό γιατί του επιτέθηκε ένας λαός που δεν είχε καμμία σχέση πολιτισμικά και θέλουμε να τονίσουμε ακριβώς ότι πρόκειται για έναν λαό φωτισμένο που βρισκόταν σε άνθιση και είχε τις προδιαγραφές να λάμψει και του συνέβη αυτό.». Σε εκείνο το σημείο δεν δίστασε να σχολιάσει και τα σημερινά γεγονότα όπου ανέφερε ότι «δυστυχώς βλέπουμε να επαναλαμβάνονται συνεχώς μέσα στην ιστορία ανάλογα γεγονότα μέχρι και στις μέρες μας. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις συνέβησαν αυτά με τους κούρδους, είχαμε σαστίσει εκείνες τις μέρες. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι αυτά που λέγαμε, συμβαίνουν πάλι από τον ίδιο λαό εναντίον ενός λαού που δεν φταίει όπως συνέβει και με τους Πόντιους. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να σταματήσει όλο αυτό.» Τελειώνοντας ανέφερε ότι «ένα τέτοιο ζήτημα σαφώς αφορά όλους τους Έλληνες. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που μας αφορά και νομίζω ότι η παράσταση ακριβώς κερδίζει το κοινό με τον τρόπο που παρουσιάζει αυτή την ιστορία. Κυρίως οι θεατές από τον Πόντο, μας μιλάνε μετά την παράσταση και μας λένε πόσο συγκινήθηκαν και πόσο κοντά είναι η παράσταση στα πραγματικά γεγονότα και με τι ακρίβεια έχει προσεγγιστεί αυτή η δουλειά και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό γιατί είναι ένα στοίχημα. Λένε ότι ήταν σαν μια γενική πρόβα για την μεγάλη θυριωδία των Ναζί μετά. Ότι δηλαδή χρησιμοποίησαν ακριβώς τις ίδιες μεθόδους σε μικρότερη κλίμακα αργότερα. »

Χρήστος Λούλης: «είναι καθήκον μας να ξέρουμε την ιστορία μας, να μην την ξεχνάμε και να μαθαίνουμε από αυτήν»
Ο Χρήστος Λούλης χαμένος στα συναισθήματα από τα κολακευτικά λόγια των θεατών που κατέκλυσαν το θέατρο ανέφερε με την σειρά του στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr «Πάντα είχα μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους Πόντιους αν και δεν έχω καμμία σχέση με τους Πόντιους. Ούτε έχω καταγωγή, ούτε όμως έχω και κάποιον κοντινό φίλο, στενό συγγενή που να έχει κρατήσει έντονα μέσα του την παράδοση. Πάντα όμως με αυτούς τους ανθρώπους και με την ιστορία τους, ένιωθα μια ανατριχίλα χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω. Μελετώντας τώρα αυτή την παράσταση έμαθα την ιστορία εκείνης της εποχής. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα θέαμα κι ένα ακρόαμα για να φέρουμε σε επαφή την ιστορία αυτή και τον λαό με αυτούς που μπορεί και να μην γνωρίζουν το τι συνέβει.» και κατέληξε λέγοντας ότι «εγώ αισθάνομαι —αν και δεν είμαι Πόντιος— ότι είναι χρέος μου να συμμετάσχω σε αυτή την παράσταση γιατί είναι καθήκον μας να ξέρουμε την ιστορία μας, να την λέμε και στους άλλους, να την μεταδίδουμε, να την διαβάζουμε να μην την ξεχνάμε και να μαθαίνουμε από αυτήν.»

Όλοι οι συντελεστές τις παράστασης, καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που γέμιασε ασφυκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, λέγοντας με τον δικό του τρόπο «ευχαριστώ» (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Λίγα λόγια για την παράσταση
Ο Άρης Μπινιάρης γράφει και σκηνοθετεί μια παράσταση ενθύμησης μέσα από τη μουσική, την κίνηση και την αναπαράσταση. Ο αγώνας αντίστασης, απέναντι στην καταστροφική επέλαση του ολοκληρωτισμού, στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα, στέκεται η αφορμή. Αφορμή για να εστιάσουμε στις γονιμικές ιδιότητες ενός λαού, που εγείρεται και μάχεται ενάντια στις δυνάμεις, που αρνούνται τη ζωή.

Μέσα από κείμενα της εποχής, επιστολογραφία, άρθρα εφημερίδων και μαρτυρίες αποδίδει ανάγλυφα ως πανανθρώπινο σύμβολο, τον διαχρονικό αγώνα για τη μετάβαση από μια κατάσταση σκλαβιάς προς έναν ορίζοντα απελευθέρωσης.

Μουσική και λόγος συνυπάρχουν και με όχημα τη θεατρική δράση, ανάγουν τα γεγονότα, τον τόπο και τον χρόνο, στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων, εκεί που απηχεί, ολόθυμα, η επιθυμία για τη ζωή και τη δημιουργία.

Ταυτότητα παράστασης:

  • Σκηνοθεσία- κείμενο-δραματουργία: Άρης Μπινιάρης.
  • Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα.
  • Σκηνικά: Κωστής Καραντάνης.
  • Μουσική: Φώτης Σιώτας.
  • Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου.
  • Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Διακουμοπούλου.
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη.
  • Video artist: Γιώργος Δασκαλόπουλος.
  • Hair & make-up artist: Άννα – Μαρία Προκοπίδου.
  • Βοηθός ενδυματολόγου: Νικόλ Κώτσια.
  • Promo video: Θωμάς Παλυβός.

Ηθοποιοί:

  • Χρήστος Λούλης.
  • Ιωάννα Παππά.
  • Δώρα Ξαγοράρη.
  • Λεωνή Ξεροβάσιλα.
  • Κώστας Σεβδαλής.
  • Γρηγορία Μεθενίτη.
  • Ελένη Μπούκλη.
  • Κατερίνα Δημάτη.
  • Μάνος Πετράκης.
  • Νίκος Τσολερίδης.
  • Ορέστης Χαλκιάς.

Μουσικοί:

  • Μιχάλης Βρέττας: βιολί.
  • Νίκος Μαγνήσαλης: κρουστά.
  • Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

  • Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 20:30
  • Σάββατο: 18:00 & 21:00
  • Κυριακή: 19:00.

Τιμές εισιτηρίων:

Διακεκριμένη: 30 €- Φοιτητικό-Ανέργων: 25 € | Α’ Ζώνη: 25 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 20 € | B’ Ζώνη: 20 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 15 € | Γ’ Ζώνη: 15 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 10 €.

Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά : 210 4143 310,

www.viva.gr, 2109213310

https://www.viva.gr/tickets/theatre/dhmotiko-theatro-peiraia/o-xoros-ths-fwtias/

https://www.ticketservices.gr/event/o-xoros-tis-fotias/?lang=el

Ώρες Ταμείου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά:

  • Δευτέρα: ΑΡΓΕΙ
  • Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 – 14.00 και 18:00 – 21:00
  • Σάββατο: 16.00 – 21.00
  • Κυριακή: 16.00 – 20:00
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.