ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: «Τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία»
Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: «Τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία»
18 Νοέ
0
Σχόλια

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: «Τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία»

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία». Η εκδήλωση αφορούσε τις 186 συνεντεύξεις που εννέα (9) ερευνητές συγκέντρωσαν από Πόντιους πρώτης και δεύτερης γενιάς, εγκατεστημένους στην Αττική και κυρίως στην Β. Ελλάδα. Ο στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας ήταν να καταγραφούν μαρτυρίες, αναμνήσεις και γενικότερα πληροφορίες σχετικές κυρίως με τη ζωή στον Πόντο, τα ήθη και έθιμα των Ποντίων, την προσφυγιά, τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΜ Χρήστος Γαλανίδης ενημέρωσε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» μέρος του οποίου αποτέλεσε και η δράση με τις συνεντεύξεις και ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου.

Οι υπεύθυνοι του έργου Γεωργία Χαριτίδου, δρ φιλολογίας, γενική γραμματέας της ΕΠΜ, με θέμα εισήγησης «Μια προσπάθεια της ΕΠΜ για καταγραφή μαρτυριών με εργαλείο τη συνέντευξη» και Βλάσης Αγτζίδης, Μαθηματικός, δρ νεότερης ιστορίας, με θέμα εισήγησης «Αναφορά στο πρόγραμμα συλλογής μαρτυριών Προφορικής Ιστορίας», τόνισαν τα επιχειρήματα των σύγχρονων ιστορικών για τη σημασία της προφορικής ιστορίας, της οποίας κατηγορία αποτελούν και οι συνεντεύξεις. Η Χαριτίδου παρουσίασε επιπρόσθετα την επίπονη διαδικασία συλλογής του συγκεκριμένου υλικού (βιντεοσκόπηση, καταγραφή σε πολυσέλιδο κείμενο των συνεντεύξεων), αλλά και την πρώτη επεξεργασία του.

Οι ερευνητές, όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, Βασίλης Τσενκελίδης, Εριφύλη Μπακιρλή, Ελευθερία Κυφωνίδου, Ράνια Χρυσοχοΐδου και Όλγα Σεβαστίδου (συνεντευκτές επίσης ήταν και οι Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δέσποινα Τσαλίδου, Σοφία Σινδοπούλου και Κωνσταντίνος Περτσινίδης), κατέθεσαν την εμπειρία και τις επισημάνσεις τους από τη συμμετοχή τους στο έργο, ενώ η προβολή στην οθόνη αποσπασμάτων από συνεντεύξεις των μεγαλύτερων σε ηλικία Ποντίων, με την αμεσότητα της εικόνας και του ήχου, προκάλεσε συγκίνηση στην κατάμεστη αίθουσα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τον Σταύρο Σαββίδη του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος». Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.