ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά ξενάγηση στην «Οδύσσεια» στα ποντιακά — Αύριο η πρεμιέρα
Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά ξενάγηση στην «Οδύσσεια» στα ποντιακά — Αύριο η πρεμιέρα
21 Οκτ
0
Σχόλια

Θεσσαλονίκη: Για πρώτη φορά ξενάγηση στην «Οδύσσεια» στα ποντιακά — Αύριο η πρεμιέρα

Ο Οδυσσέας σάλπαρε για το ταξίδι της επιστροφής και λίγο πριν φτάσει στην Ιθάκη, κάνει μια στάση στη Θεσσαλονίκη και στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών, NOESIS. από 22 Οκτωβρίου του 2019 ως τις 23 Φεβρουαρίου του 2020, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο σπουδαίο μυθολογικό θεματικό πάρκο “Οδύσσεια”  θα πραγματοποιείται ξενάγηση και στην ποντιακή διάλεκτο. Οι εταιρίες παραγωγής Dream Workers και Eksagon Exhibitions, δημιουργοί του απόλυτα πετυχημένου μυθολογικού πάρκου «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι», αλλά και του «Εργοστασίου και Μουσείου Σοκολάτας», των «Μυστικών Κόσμων του Ευγένιου Τριβιζά» και των γιγαντιαίων «Δεινόσαυρων» συνεχίζουν τις μεγάλες εκπλήξεις με μια μοναδική υπερπαραγωγή, αυτήν τη φορά σε έναν νέο, ποιοτικό και ασφαλή χώρο στη Θεσσαλονίκη, στο NOESIS.

Ένα έργο ζωής, η μετάφραση της «Οδύσσειας» από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Άννυ–Ανατολή Καρυπίδου μεταφέρει στους επισκέπτες με τον πιο εντυπωσιακό, βιωματικό και αυθεντικό ποντιακό τρόπο, το συναρπαστικό ταξίδι του Οδυσσέα.

«Καλώς έρθετεν» θα ακούσετε να σας λένε οι μυθικοί ήρωες της Οδύσσειας λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι σας στον χρόνο αλλά και στον χώρο που θυμίζει σκηνικό αρχαιότητας. Η καταγωγή της ποντιακής διαλέκτου από την ιωνική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Για αυτό και εμείς θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να γίνεται η ξενάγηση και στην ποντιακή διάλεκτο παράλληλα με την ελληνική. «Επιπλέον, με αυτή την ενέργεια μας θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Την επίβλεψη και την μετάφραση των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννυ–Ανατολή Καριπίδου. Τα αρχικά κείμενα του θεματικού πάρκου και μουσείου έχει αναλάβει μια μεγάλη επιστημονική και δημιουργική ομάδα με την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση από τον ομότιμο καθηγητή Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννη Καζάζη.

«Τo NOESIS, ένας ανοιχτός χώρος ιδεών, υποδέχεται με χαρά το θεματικό πάρκο “Οδύσσεια”. Ως χώρος εμπειριών και έμπνευσης μικρών και μεγάλων, εισάγουμε έναν σύγχρονο, βιωματικό και συμμετοχικό τρόπο ξενάγησης των επισκεπτών μας» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής Έρευνας Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, NOESIS, Βασίλης Μάτσος. Αναφερόμενος ο Μάτσος στο θεματικό πάρκο σημείωσε ότι «οι έμπειροι και καταξιωμένοι συνεργάτες μας Dream Workers, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο εντυπωσιακό θεματικό πάρκο, που δίνει το έναυσμα για «πολυμήχανη» φαντασία και δημιουργική σκέψη. Αυτά άλλωστε είναι και τα βασικά στοιχεία της αποστολής του ΝΟΗΣΙΣ».

«Είναι μεγάλη η τιμή που συνεργαζόμαστε με το NOESIS, έναν χώρο συνυφασμένο με την εκπαίδευση και ψυχαγωγία» ανέφερε o επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, Σταύρος Κωνσταντινίδης. Αναφορικά με το θεματικό πάρκο ο Κωνσταντινίδης είπε ότι στην «Οδύσσεια» οι επισκέπτες θα δουν με τα μάτια τους μια απόλυτη αναπαράσταση του περιβάλλοντος της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα μηχανοκίνητα ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που διαθέτουν κίνηση και ήχο. «Κατά την ξενάγηση στο Θεματικό Πάρκο οι επισκέπτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους» κατέληξε ο Κωνσταντινίδης διευκρινίζοντας ότι θα ακούσουν τις Σειρήνες, θα δουν τον κύκλωπα Πολύφημο αλλά και θα νιώσουν τους ανέμους που θα βγουν από τον μεγάλο δερμάτινο ασκό του θεού Αιόλου. Το σημαντικό και ξεχωριστό στο θεματικό αυτό πάρκο είναι ότι οι επισκέπτες δεν θα μένουν αμέτοχοι σε αυτά που διαδραματίζονται μπροστά τους, καθώς το πάρκο έχει έντονο βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

«Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο που προέκυψε έπειτα από μεγάλη έρευνα και θα αποτελέσει μοναδική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο που θα έρθει να το επισκεφτεί» σημείωσε ο project manager των Dream Workers, Δημήτρης Συμεωνίδης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια εμπειρία που δεν μπορεί να αποδοθεί επαρκώς με τα λόγια αλλά μόνο αν τη ζήσει κάποιος θα καταλάβει αυτό που λέμε περί βιωματικού χαρακτήρα. Ο Συμεωνίδης συμπλήρωσε ότι «η εμπειρία μας κυρίως από το προηγούμενο θεματικό πάρκο “Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι”, μας έχει αποδείξει ότι τα παιδιά μετά την επίσκεψη τους στο πάρκο, επιστρέφουν στο σχολείο και δείχνουν μεγαλύτερη όρεξη για συμμετοχή στο μάθημα, έτσι τουλάχιστον μας μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί. Οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την επίσκεψη των σχολείων… όσοι προλάβουν βέβαια γιατί το πάρκο είναι ήδη sold out».

Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του θεματικού πάρκου έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος ανέφερε ότι «η Οδύσσεια αποτελεί ανάγνωσμα ανώτερης αισθητικής τόσο για ενήλικες όσο για παιδιά και εφήβους, γι’ αυτό τουλάχιστον η μετάφραση περιλαμβάνεται ανελλιπώς στο σχολικό πρόγραμμα από το 1963». Η Οδύσσεια μπορεί να θεωρηθεί ως η ιδεολογική μήτρα του σύγχρονου ανθρώπου καθώς όπως ανέφερε ο Καζάζης «σε αυτήν ορίζεται η ανδρεία του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να υποφέρει και τις χειρότερες συμφορές, όχι μόνον χωρίς να λυγίσει, αλλά και διατηρώντας το έμπεδον ήθος του και παράλληλα δείχνει τον άνθρωπο νικητή μέσα από την αντοχή».

Η «Οδύσσεια» είναι το μόνο θεματικό πάρκο με 4 διαφορετικές ξεναγήσεις: για πολύ μικρά παιδιά, για μαθητές Γυμνασίου, στα Αγγλικά και πλέον στα Ποντιακά!

«Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική και ευρηματική ιδέα γιατί ταυτίζεται και με τη μνήμη των 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων και πρόκειται ουσιαστικά για μια εκδήλωση τιμής προς τα θύματα» είπε η Καριπίδου, συμπληρώνοντας ότι «άλλωστε οι Πόντιοι πέρασαν μια Οδύσσεια μέχρι να καταλήξουν στην Ιθάκη τους». Μετά τον «Ηρακλή – Οι 12 Άθλοι» ο αγαπημένος παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στα θεματικά πάρκα και όπως είπε χαρακτηριστικά με το ευφυές του χιούμορ «φέτος αναβαθμίστηκα και από Κάβειρος, υπηρέτης του Ήφαιστου, έγινα ο θεός Ποσειδώνας και θα υποδέχομαι καθημερινά με έναν διαφορετικό τρόπο τους επισκέπτες». Για τη διαχρονική αξία του έπους της «Οδύσσειας» ο Σερβετάς σημείωσε ότι «αν ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας και ο ρατσισμός ταξιδεύοντας, τότε η Οδύσσεια είναι το καλύτερο φάρμακο. Η Οδύσσεια είναι το απόλυτο ταξίδι. Ψυχής και νου». Εκτός από την υποδοχή ο Σερβετάς βάζει την υπογραφή του και στο τέλος του πάρκου καθώς, μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Ευγένιο Τριβιζά επιμελούνται και υπογράφουν το πιο απίθανο φινάλε του θεματικού πάρκου με ένα παιχνίδι-έκπληξη που δεν πρέπει να χάσει κανένα παιδί.

Το Θεματικό Πάρκο «Οδύσσεια»
Με όχημα τον Δούρειο Ίππο, το θρυλικό ξύλινο άλογο που μηχανεύτηκε ο Οδυσσέας, ξεκινάει το συναρπαστικό ταξίδι στο Θεματικό Πάρκο και Μουσείο «Οδύσσεια» με έντονα βιωματικό, διαδραστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Το πάρκο θα λειτουργήσει στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) από τις 22 Οκτωβρίου του 2019 ως τις 23 Φεβρουαρίου του 2020 και για όλους τους επισκέπτες προβλέπεται δωρεάν πάρκινγκ. Η εμπειρία της περιπλάνησης σε όλους τους τόπους όπου ταξίδεψε ο βασιλιάς της Ιθάκης διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Στην «Οδύσσεια» θα γίνονται 4 διαφορετικές ξεναγήσεις: για πολύ μικρά παιδιά, για μαθητές Γυμνασίου σε έμμετρο λόγο, στα Αγγλικά και στα Ποντιακά! Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές από Τρίτη έως Παρασκευή είναι 09.00-13.00. Το Σάββατο και την Κυριακή το πάρκο θα ανοίγει για το κοινό από τις 11.00 ως τις 19.00. Η γενική είσοδος είναι στα 9 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο για δύο γονείς με δύο παιδιά κοστίζει 28 ευρώ, το οικογενειακό τριών ατόμων κοστίζει 22 ευρώ, το εισιτήριο για groups και σχολεία είναι στα 7 ευρώ, τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο. Για τους ανέργους με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (μόνο το Σάββατο). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και καλέστε στο 2312315249. Για σχολικές εκδρομές και ομαδικές κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 2312315248.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.