ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα-αφιέρωμα στον μητροπολίτη Χρύσανθο Φιλιππίδη από την ΕΠΜ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα-αφιέρωμα στον μητροπολίτη Χρύσανθο Φιλιππίδη από την ΕΠΜ
(Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών )
15 Οκτ
0
Σχόλια

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα-αφιέρωμα στον μητροπολίτη Χρύσανθο Φιλιππίδη από την ΕΠΜ

Ημερίδα-αφιέρωμα στον Χρύσανθο Φιλιππίδη τελευταίο Μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, πραγματοποίησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεών της η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ).

Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΠΜ Χρήστο Γαλανίδη, ο οποίος με τον χαιρετισμό του υποστήριξε την απόφαση του ΔΣ να διοργανώσει την εκδήλωση με τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την εκδημία (1949-2019) του τελευταίου μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου, μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πρώτου προέδρου της ΕΠΜ από το 1927 έως το τέλος της ζωής του το 1949. Προλόγισε τεκμηριώνοντας τη σπουδαιότητα του έργου του Χρύσανθου ο Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδης, καθηγητής ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Χρόνων, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αντιπρόεδρος της ΕΠΜ, ο οποίος είχε και τον γενικότερο συντονισμό.

Όλες οι εισηγήσεις θα συμπεριληφθούν στον τόμο 59 του «Αρχείου Πόντου» που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Ηλίας Κ. Πετρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΔΠΘ με θέμα «Ο αρχαίος Πόντος στην Εκκλησία Τραπεζούντος του Χρύσανθου Φιλιππίδη», Γιασμίνα Μωυσείδου, δρ Βυζαντινής Ιστορίας, με θέμα «Φιλόλογος, ιστορικός ή αρχαιολόγος; Οι μέσοι χρόνοι στην Εκκλησία Τραπεζούντος του Χρύσανθου Φιλιππίδη», Θεοδόσης Κυριακίδης, θεολόγος-ιστορικός, δρ Νεότερης Ιστορίας, με θέμα «Η Τραπεζούς πολιτικόν και πνευματικόν κέντρον του Πόντου — Η Εκκλησία Τραπεζούντος μετά την Άλωση (1461-1923)», Χρήστος Π. Μπαλόγλου, δρ Οικονομικής Ιστορίας, με τίτλο «Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος Φιλιππίδης ως Αποκρισάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1926-1938) και η συγγραφική και ερευνητική του δραστηριότητα» και Στυλιανός Λαμπάκης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / ΕΙΕ (Βυζαντινός Τομέας), με θέμα «Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος και η πρώτη εικοσαετία του περιοδικού «Αρχείον Πόντου».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλαν: ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Πανελεήμων, ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και ο Στέφανος Τσερπάνης εκ μέρους του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτηρίου. Η ΕΠΜ, για ενημέρωση του κοινού, ετοίμασε και παρουσίασε στην αίθουσα εκδηλώσεών της έκθεση με φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, κειμήλια, δημοσιεύματα και βιβλία που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση του μακαριστού μητροπολίτη Χρύσανθου. Το υλικό αυτό του αρχείου της ΕΠΜ, ψηφιοποιήθηκε και προβλήθηκε σε οθόνη. Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΠΜ

.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Νότης Γιατζίδης, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Νέας Σμύρνης, οι συγγενείς του Χρύσανθου Σωκράτης Χασιρτζόγλου και Τένια Παπαδάκη, η Κέλλυ Διακομανώλη εκ μέρους φιλικής οικογένειας του Χρύσανθου, η οποία δώρισε στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού προσωπικά αντικείμενα του γραφείου του Χρύσανθου, εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων, μέλη και φίλοι της ΕΠΜ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.