ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός και Εκκλησία: Διαχρονική συνοδοιπορία από τον αποικισμό μέχρι τη Γενοκτονία» από τον «Άγιο Θεόδωρο Γαβρά» Έδεσσας
Εκδήλωση με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός και Εκκλησία: Διαχρονική συνοδοιπορία από τον αποικισμό μέχρι τη Γενοκτονία» από τον «Άγιο Θεόδωρο Γαβρά» Έδεσσας
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)
08 Οκτ
0
Σχόλια

Εκδήλωση με θέμα «Ποντιακός Ελληνισμός και Εκκλησία: Διαχρονική συνοδοιπορία από τον αποικισμό μέχρι τη Γενοκτονία» από τον «Άγιο Θεόδωρο Γαβρά» Έδεσσας

Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας, «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» με αφορμή την παρουσία των τριών ιερών εικόνων του Πόντου και την εορτή του Αγίου Θεόδωρου Γαβρά, πραγματοποίησε εκδήλωση το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων της περιφερειακής ενότητας Πέλλας με κύριο ομιλητή τον θεολόγο και δρ. Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ, Θεοδόσιο Κυριακίδη και με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός και Εκκλησία: Διαχρονική συνοδοιπορία από τον αποικισμό μέχρι την Γενοκτονία».

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στα 50 χρόνια ζωής του Συλλόγου και παρουσίαση χορών από το τμήμα παραστάσεων.

Ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχές του τόπου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου. Εν όψει των 50 χρόνων ζωής του Συλλόγου, Ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» συνυπήρξαν στον Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σκέπης Έδεσσας, για 4 ημέρες τα τρία ιερά προσκυνήματα του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά και των Αγίων Ιωάννου του Βαζελώνος και Γεωργίου του Περιστερεώτα.

Το ΔΣ του Συλλόγου με ανακοίνωση του «ευχαριστεί θερμά και από καρδιάς για το μεγάλο αυτό γεγονός, της έλευσης των Εικόνων, τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας Ιωήλ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την επιθυμία μας να συνεορτάσουμε τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά μαζί με τα τρία προσκυνήματα. Στην πορεία θα θέλαμε να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη και θερμές ευχαριστίες, στον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, οι οποίοι μαζί με τους προέδρους των ομώνυμων Σωματείων: Παναγίας Σουμελάς Γιώργο Τανιμανίδη, Βαζελώνος Χαράλαμπο Καζαντζίδη και Περιστερεώτα Επαμεινώνδα Φαχατίδη, έδωσαν την ευλογία και την άδεια για το μεγάλο αυτό γεγονός που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας».

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, την αντιπεριφέρεια Νομού Πέλλας, την πρώην αναπληρωτή αντιπεριφερειάρχη Νανά Αηδονά και τον νυν αντιπεριφερειάρχη Ιορδάνη Τζαμτζή, για την υποστήριξη. Καθώς επίσης και τον στρατηγό διοικητή της ΙΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Δημόκριτο Κωνσταντάκο. «Το γεγονός αυτό όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την συνδρομή του τμήματος τροχαίας Έδεσσας, με επικεφαλή τον αστυνόμο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, για τα μέτρα τάξης που έλαβαν κατά την υποδοχή και την αποχώρηση των ιερών εικόνων. Κλείνοντας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ποντιακούς συλλόγους που παραβρέθηκαν, καθώς και στα μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι ντυμένοι με φορεσιές τίμησαν τις ιερές εικόνες, με τη συνεχή παρουσία τους. Ευχόμαστε η Παναγία Σουμελά, οι Άγιοι Γεώργιος Περιστερεώτας και Ιωάννης Βαζελώνος να είναι βοηθοί και στήριγμα όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.