ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πόντιοι της Τουρκίας αναζητούν τους συγγενείς τους
Πόντιοι της Τουρκίας αναζητούν τους συγγενείς τους
(Φωτ.: Παναγιώτης Μωυσιάδης)
02 Οκτ
0
Σχόλια

Πόντιοι της Τουρκίας αναζητούν τους συγγενείς τους

Ο ποντιόφωνος Onur Eryılmaz —με καταγωγή από την Σινώπη του Πόντου— που μένει στην Κωνσταντινούπολη και σε λίγες μέρες θα μετακομίσει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε μέσω της προσωπικής του σελίδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έκκληση ενός φίλου του που αναζητεί τους συγγενείς του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση όπως δημοσιεύτηκε.

«Αναζητούμε τους Έλληνες συγγενείς του Κωνσταντίνου ο οποίος ήταν παραγωγός και πωλητής και έζησε στην Γκερζε της Σινώπης καθώς επίσης και στην Κωνσταντινούπολη. Η γιαγιά μου Ελένη γεννήθηκε στην επαρχία Γκερζε της Σινώπης το 1902 , ο πατέρας της ήταν ο Κωνσταντίνος η μητέρα της Βασιλική η αδελφή της Γκίζα και τα δυο αδέλφια της Χαράλαμπος και Ηλίας. Η Ελένη και η Γκίζα μας εξιστορούσε την μετανάστευση του ενός από τα αδέλφια του Κωνσταντίνου μαζί με την γυναικά και τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Ο αδελφός της Ελένης, Ηλίας, είχε σκοτωθεί κατά την διάρκεια των συμπλοκών της 7ης Σεπτεμβρίου του 1956 και ο παππούς μας Αχμέτ Όζαν (AhmetOzan) για να προστατεύσει τον άλλο αδελφό της, Χαράλαμπο, τον είχε φυγαδεύσει στο χωριό Μπορτσκα Ανμπαρλι (Borçka Anbarlı) όπου και τελικά απεβίωσε. Η Ελένη παντρεύτηκε με τον παππού μου Αχμέτ Όζαν (AhmetOzan) το 1918 φεύγοντας από την Γκερζε της Σινώπης στο χωριό Ανμπαρλι (Anbarlı} της επαρχίας Αρτβιν Μπορτσκα (Artvin- Borçka) και μαζί απεκτήσαν 7 παιδιά. Εγώ είμαι η εγγονή της Ελένης από την κόρη της Μελαχάτ.

»Ο παππούς μου Αχμέτ Όζαν έφερε στο χωριό Μπορτσκα Ανμπαρλι (Borçka Anbarlı) και την αδελφή της Ελένης την οποία την πάντρεψε με τον Γιουσούφ Όζαν (YusufOzan) ,ανιψιό του θείου του, οι όποιοι απέκτησαν μαζί 5 παιδιά. Η Ελένη μας διενεργούταν ότι ο παππούς μας Κωνσταντίνος (ο πατέρας της Ελένης και της Γκίζας) παρασκεύαζε και πουλούσε ζαχαρωτά στην Γκερζε της Σινώπης αλλά λόγω των πιέσεων που δεχότανε αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Κωνσταντινούπολη όπου αγόρασε ένα οικόπεδο στην συνοικία Μπέικοζ (Beykoz) και ότι λειτουργούσε πανδοχείο (χάνι) και ότι είχε εργοστάσιο κατασκευής τούβλων και κεραμιδιών τα οποία πουλούσε στην τοπική αγορά και τα εξήγαγε στην Αγγλία και Γερμανία. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε σε ποια περιοχή της Κωνσταντινούπολης βρισκότανε το πανδοχείο και το εργοστάσιο. Στο ελληνικός ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στο Μπάλατ (Balat) δεν έχουν βρεθεί τα έγγραφα Βάπτισης των Κωνσταντίνου, Βασιλικής, Ελένης αλλά ούτε και της Γκιζας.

»Πολύ πιθανόν λόγω του θανάτου του Ηλία, αδελφού της Ελένης, κατά την διάρκεια των συμπλοκών του 1957, ο παππούς μου Αχμέτ Όζαν, για να προστατέψει τα άλλα μέλη της οικογένειας από τυχόν επιθέσεις έκρυψε επιμελώς όλες της πληροφορίες και δεν τις εκμυστηρεύτηκε στα παιδιά του. Εμείς, τα εγγόνια της Ελένης και της Γκίζας έχουμε επαφή μεταξύ μας, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τους άλλους Έλληνες συγγενείς της Ελένης της Γκίζας της Βασιλικής και του Κωνσταντίνου. Παρακαλούμε θερμά όσους γνωρίζουν τα ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και διευθύνσεις η τις εκκλησίες στις οποίες θα μπορούσαμε να βρούμε τα έγγραφα βάπτισης των Ελλήνων συγγενών του Κωνσταντίνου, ο οποίος μετανάστευσε από την Γκερζε της Σινώπης στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε πανδοχείο (Χάνι) και εργοστάσιο παραγωγής κεραμιδιών και τούβλων».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.