Για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Πατρίδων Γεύσεις» της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας
Κάποιοι από τους συντελεστές της εκδήλωσης (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας)
23 Σεπ
0
Σχόλια

Για 4η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Πατρίδων Γεύσεις» της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά η εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας (ΕΛΦ) «Πατρίδων Γεύσεις» το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στον αύλειο χώρο του ωδείου Φλώρινας.

Η εκδήλωση « Πατρίδων Γεύσεις» είναι ένα πολιτιστικό γεγονός για το οποίο συνεργάζεται, ένα μεγάλο μέρος των πολιτιστικών συλλόγων της Φλώρινας.

Φέτος το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι ονομαστικές εορτές, τα εδέσματα τους και τα έθιμα τους και στόχο είχε να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και της καθημερινότητας των ανθρώπων, καθόλη την διάρκεια του έτους. Πέραν την ανάδειξης της παραδοσιακής διατροφής, των ηθών και εθίμων που παρουσιάζει, το σημαντικότερο στοιχείο της είναι η συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας και η κουλτούρα συνεργασίας που σιγά σιγά διαμορφώνεται. Αυτό το γεγονός λίγα χρόνια πριν δεν ήταν δεδομένο και αποτελεί μεγάλη κατάκτηση. Άλλωστε η διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι χρέος όλων, ασχέτως καταγωγής και μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα μέσα από την συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό.

Με πρωτοβουλία της ΕΛΦ, το καλοκαίρι του 2016, επτά πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης, διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών, καταπιάστηκαν με το θέμα της παραδοσιακής διατροφής και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Μετά την κατατοπιστική ομιλία του καθηγητή διατροφολογίας Θωμά Σαββίδη, παραδοσιακά εδέσματα ετοιμάστηκαν από τους συλλόγους και προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες, υπό των ήχο παραδοσιακών τραγουδιών και με τη συμμετοχή τόσο των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων, όσο και των συμμετεχόντων.

Την επομένη χρονιά ήταν η σειρά των γαμήλιων εδεσμάτων και εθίμων. Κάθε σύλλογος παρουσίασε την γαμήλια πομπή του τόπου του και τα εδέσματα του παραδοσιακού γαμήλιου τραπεζιού. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν γαμήλια εδέσματα από έξι διαφορετικές περιοχές και συμμετείχαν στο γαμήλιο γλέντι που ακολούθησε. Πέρσι είχαν σειρά τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα εδέσματα τους. Κάθε σύλλογος παρουσίασε τα έθιμα των πανηγυριών και οι συμμετέχοντες πήραν μέρος στον μεγάλο χορό που στήθηκε, δοκιμάζοντας τα πανηγυριώτικα εδέσματα με άφθονο κρασί.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.