ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το «Πολιτιστικό Τραύμα» διερευνήθηκε στο διεθνές θερινό σχολείο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Το «Πολιτιστικό Τραύμα» διερευνήθηκε στο διεθνές θερινό σχολείο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
(Φωτ.: Έδρα Ποντιακών Σπουδών)
08 Σεπ
0
Σχόλια

Το «Πολιτιστικό Τραύμα» διερευνήθηκε στο διεθνές θερινό σχολείο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Με μεγάλη επιτυχία από τις 20 μέχρι τις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα Καλλονής της Λέσβου το Διεθνές Θερινό Σχολείο για το «Πολιτιστικό Τραύμα», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μανούσο Μαραγκουδάκη.

Όπως σημειωνόταν στην εισαγωγή του προγράμματος, το θέμα του θερινού σχολείου ήταν «Η θρησκευτική πλευρά του πολιτισμικού τραύματος».

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν τρεις περιπτώσεις γενοκτονιών–πολιτισμικών τραυμάτων, καθεμιά από τις οποίες συνδέεται στενά με τη θρησκεία των διωγμένων εθνοτικών ομάδων: οι Γιεζίντι του βόρειου Ιράκ από την DAESH, η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί και οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μικράς Ασίας από τους εθνικιστές Τούρκους.

Στο θερινό σχολείο, λοιπόν, κλήθηκαν μέλη των τριών διωκόμενων κοινοτήτων να παρουσιάσουν τις υποθέσεις τους και να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι οικείες κοινότητες αντιμετώπισαν την τραυματική εμπειρία. Οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και οι φοιτητές/τριες που συμμετείχαν, διερεύνησαν το είδος των αφηγήσεων που προέκυψε από τις κοινοτικές τους αλληλεπιδράσεις, τα συναισθήματα που απορρέουν από γεγονότα μνήμης, το πώς αυτά έχουν νοηματοδοτήσει την εμπειρία τους και, τέλος, τι θεωρούν ως διαδικασία θεραπείας και δικαιοσύνης.

Εκτός της κεντρικής εισαγωγικής ομιλίας του καθηγητή Jeffrey Alexander, από το πανεπιστήμιο του Yale, και εισηγητή της θεωρίας του «πολιτισμικού τραύματος», εισηγήσεις πραγματοποίησαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι Ανανίας Τσιραμπίδης, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Μαρία Καβάλα και ο Θεοδόσης Κυριακίδης από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών. Από την κοινότητα των Γιεζίντι μίλησαν οι: Jamileh Naso, Nazdar Marwan και Angela María Arbeláez, από το Yad Vashem η Naama Shik, από τον IHRA ο Paul Isaac Hagouel, και ο επιζήσας του Ολοκαυτώματος Βενιαμίν Αλμπάλα. Τη νομική διάσταση της πρόληψης των Γενοκτονιών ανέλυσαν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και ο καθηγητής ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Παναγιώτης Γρηγορίου.

Οι φοιτητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν στις τρεις περιπτώσεις γενοκτονιών, θέματα που, άλλωστε, θα είναι σύντομα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου μέσα από την έκδοση των επιστημονικών εισηγήσεων στα Πρακτικά του θερινού σχολείου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.