ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΠΟΕ: «Εκτεθειμένο το ελληνικό ΥΠΕΞ που για ακόμη μία φορά σιωπά εκκωφαντικά σε θέματα που θίγουν τους Έλληνες Ποντίους»
ΠΟΕ: «Εκτεθειμένο το ελληνικό ΥΠΕΞ που για ακόμη μία φορά σιωπά εκκωφαντικά σε θέματα που θίγουν τους Έλληνες Ποντίους»
04 Σεπ
0
Σχόλια

ΠΟΕ: «Εκτεθειμένο το ελληνικό ΥΠΕΞ που για ακόμη μία φορά σιωπά εκκωφαντικά σε θέματα που θίγουν τους Έλληνες Ποντίους»

«Αφήνει πλήρως εκτεθειμένο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που για ακόμη μία φορά σιωπά εκκωφαντικά σε θέματα που θίγουν τους Έλληνες Ποντίους και λάμπει δια της απουσίας του από κάθε, έστω και τυπική, διαμαρτυρία για την προκλητική αυτή ενέργεια» αναφέρει η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σχετικά με την δημοσιόποιηση —πριν λίγες ημέρες— του τουρκικού υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επιστροφή στην Τουρκία, 77 κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά που εντοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για άλλη μία προκλητική ενέργεια της γείτονος χώρας, που εντάσσεται στην πρόσφατα διευρυμένη πολιτική ρητορικής και πρακτικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, στηριγμένη σε αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες γεγονότων και συμφωνιών. Αποτελεί ευθεία προσβολή στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των απανταχού Ποντίων, για τους οποίους τα κειμήλια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς. Πρόκειται για μία παντελώς αβάσιμη διεκδίκηση, αφού όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, η μεταφορά των εν λόγω θρησκευτικών κειμηλίων στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με διακρατική συμφωνία των δύο χωρών, κατόπιν πρωτοβουλίας του Πόντιου Βουλευτή Λεωνίδα Ιασονίδη».

Ενώ καταλήγει λέγωντας: «Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε παρόμοια συζήτηση, παρά μόνον εάν η Τουρκία επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του ιερού μνημείου. Μόνον τότε έχει νόημα η παρουσία των ιερών κειμηλίων στη Μονή, ως αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης και τμήμα εξυπηρέτησης των αναγκών της καθημερινής λειτουργικότητας της Μονής. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στην απαίτηση του ποντιακού ελληνισμού για άμεση και απερίφραστη απάντηση». Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.