ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας με αναφορές στην Γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων
Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας με αναφορές στην Γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων
(Φωτ.: zougla.gr)
29 Αυγ
0
Σχόλια

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας με αναφορές στην Γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου–Ελλάδας–Αρμενίας στα θέματα της διασποράς βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης μεταξύ των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου των αποδήμων. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο επίτροπος προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων Φώτης Φωτίου είπε ότι «σήμερα είχαμε μια πολύ παραγωγική τριμερή συνάντηση» κατά την οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη διασπορά των τριών χωρών. Ο Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που έλαβαν από κοινού όπως πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μια τριμερής διάσκεψη όπου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις «θα παρουσιάσουμε τις τρεις ιστορικές τραγωδίες, την τουρκική εισβολή, την Γενοκτονία των Ελλήνων και τη Γενοκτονία των Αρμενίων».

«Έχουμε συναποφασίσει ότι πολύ σύντομα μια ομάδα από νέους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό να επισκεφθεί τις τρεις χώρες», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική, αποτελεσματική συνεργασία σε τριμερές επίπεδο στα θέματα διασποράς». Όπως είπε, οι τρεις χώρες έχουν πολύ ισχυρές διασπορές σε πολύ σημαντικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία και η Αυστραλία. «Θα ενεργοποιήσουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία τα οργανωμένα σύνολα των διασπορών μας ώστε να προωθηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει τα συμφέροντα των τριών χωρών μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στο στόχο που έθεσαν για «να φέρουμε τη νέα γενιά της διασποράς των τριών χωρών πιο κοντά» σημειώνοντας ότι αποφάσισαν να επαναλάβουν το παράδειγμα των τελευταίων ημερών με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Είπε ακόμη ότι αποφάσισαν όπως εργαστούν από κοινού ώστε επιχειρηματίες από τη διασπορά να επισκεφθούν τις τρεις χώρες για να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. «Έχουμε συναποφασίσει να συνεργαστούμε και σε θέματα τουρισμού που έχουν σχέση με τη διασπορά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Αντώνης Διαματάρης για θέματα απόδημου Ελληνισμού εξέφρασε τη χαρά του που συνεργάζεται «με ένα άνθρωπο του επιπέδου του Φωτίου» και για τη γνωριμία του με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα διασποράς της Αρμενίας. Με την Αρμενία, πρόσθεσε «μας συνδέουν κοινές ιστορικές περιπέτειες και αναμνήσεις» προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια χώρα με την οποία ο απόδημος ελληνισμός συνεργάζεται ήδη πολύ στενά. «Αυτή τη συνεργασία θα την επεκτείνουμε και θα την εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», είπε. Είπε επίσης ότι «με μεγάλη χαρά θα διοργανώσουμε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη», το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο Επίτροπος αρμόδιο για θέματα διασποράς της Αρμενίας Zareh John Sinanyan είπε ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στα θέματα της διασποράς. «Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα και θέσαμε μια προκαταρκτική ατζέντα», είπε. Ο Sinanyan αναφέρθηκε, επίσης, στις πολύ καλές, φιλικές και ιστορικές σχέσεις που διατηρούν μεταξύ τους οι τρεις χώρες.

Πηγή: zougla.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.