Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026, η καρδιά του Πόντου χτύπησε δυνατά στην Γλυφάδα, σε μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη, τα «Τραπεζούντεια» που διοργανώνεει η Ένωση Ποντίων γλυφάδας «Η Ρωμανία».

Από νωρίς η Πλατεία Πόντου, είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο που διψούσε για ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσιαστή τον μοναδικό Τάκη Βαμβακίδη, ο οποίος έδωσε το «στίγμα» της βραδιάς που ακολούθησε. Μετά το καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους του Προέδρου του συλλόγου μας, Κυριάκου Τιλγκερίδη, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Βασίλης Σπανάκης και ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου. «κ.Πρόεδρε, δεν σας προλαβαίνουμε με τις τόσες εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε», δήλωσε ο κ. Σπανάκης και συνέχισε εξαίροντας τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για τη στήριξη των δράσεων της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας στον χαιρετισμό του, δήλωσε ότι η πόλη μας είναι πολύ περήφανη για την Ένωση Ποντίων, ενώ εξήρε τη δράση της. Τόνισε δε, ότι η δημοτική Αρχή θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες της Ένωσης Ποντίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορούς από την Νάξο και τη Τζια, από τους χορευτές του παραδοσιακού τμήματος χορών υπόλοιπης Ελλάδας του συλλόγου.
Ακολούθως οι φιλοξενούμενοι της βραδιάς, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος», παρουσίασε χορούς από την περήφανη Ήπειρο. Στο ξεκίνημα στης παρουσίασης των χορών, ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Κώττης, απηύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, συνδέοντας τον Πόντο με την Ήπειρο, ενώ το χορευτικό σε ένδειξη σεβασμού και τιμής στον Πόντο, άνοιξε το πρόγραμμά του με ποντιακό χορό. Μετά το πέρας της εντυπωσιακής παρουσίασης χορών από το πολυπληθές χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών, βραβεύτηκε από τη Ένωση Ποντίων για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, ενώ και εκείνοι με τη σειρά τους προσέφεραν τιμητική πλακέτα στην Ένωση Ποντίων μαζί με παραδοσιακά Ηπειρώτικα προϊόντα.

Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή της βραδιάς, η βράβευση του καλού φίλου του συλλόγου Νικολάου Διαμαντόπουλου, την οποία πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Γλυφάδας.
Η κορύφωση της εκδήλωσης ήρθε με το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, το οποίο παρουσίασε χορούς του αλησμόνητου Πόντου, ξεσηκώνοντας το κοινό και χαρίζοντας εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όλων. Ήταν μια βραδιά γεμάτη παράδοση, περηφάνια, συγκίνηση και αυθεντικό ποντιακό παλμό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου, Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Βασίλης Σπανάκης, Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Χάρης Θεοχάρης, εκπρόσωποι φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι ποντιακών και πολιτιστικών σωματείων.

Η Ένωση ευχαριστεί θερμά:
- Ττους εθελοντές, τους χορευτές, τους μουσικούς, τους συντελεστές και τους φίλους της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, που συνέβαλαν ώστε τα φετινά «Τραπεζούντεια» να αποτελέσουν μία από τις πιο επιτυχημένες και μαζικές διοργανώσεις των τελευταίων ετών.
- Τις δασκάλες των χορευτικών τμημάτων Σοφία Σαββουλίδου και Βίκυ Πετροπούλου,
- Τους μουσικούς του Συλλόγου, Γιάννη Ταϊλαχίδη Κώστα Τσερακίδη
- Την ορχήστρα «Τα Σερμπέτια», που τους ταξίδεψε στα μονοπάτια της παράδοσης

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Τάκη Βαμβακίδη για την προσφορά του να παρουσιάσει την εκδήλωση.
