ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης έφερε τον Πόντο πίσω στην Αρκαδία (φώτο)
Η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης έφερε τον Πόντο πίσω στην Αρκαδία (φώτο)
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης-Δάφνης-Αγ. Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
20 Αυγ
0
Σχόλια

Η «Μαύρη Θάλασσα» Νέας Σμύρνης έφερε τον Πόντο πίσω στην Αρκαδία (φώτο)

Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης–Δάφνης–Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα», συμμετείχε με τη χορευτική της ομάδα το Σάββατο 17 Αυγούστου, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε στο πλαίσιο της 136ης Εμποροπανήγυρης Τεγέας στην Παλαιά Επισκοπή, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος Αρκαδίας.

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν χοροί από τη Μεσσηνία, την Κύθνο, την Πάρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε από την «Μαύρη Θάλασσα» . Η χορευτική της ομάδα με τη συνοδεία της λύρας του Φώτη Κοζυράκη και με το νταούλι του Γιάννη Γευγελή, έκανε την είσοδό της στη σκηνή κρατώντας αναμμένα κεριά και τραγουδώντας το τραγούδι Την πατρίδα μ΄ έχασα σε στίχους του αείμνηστου Χρήστου Αντωνιάδη στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τα μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης με τα κεριά στα χέρια τους κατά την είσοδό τους στην σκηνή (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης-Δάφνης-Αγ. Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Αρχικά η πρόεδρος της Ένωσης, Ράνια Χρυσοχοΐδου αναφέρθηκε στην ίδρυση της αρχαίας Τραπεζούντας από τους Αρκάδες στην Αρκαδία και στη μετοίκισή τους, μαζί με Έλληνες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αρχικά στην Ιωνία και μετέπειτα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Εκεί ίδρυσαν (γύρω στον 7ο-8ο αιώνα π.Χ.) την δεύτερη Τραπεζούντα, αλλά και το 371 π.Χ. πολλοί Αρκάδες κατέφυγαν στην Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου, ιστορικά γεγονότα που καταδεικνύουν την ενότητα του ελληνισμού.

Οι ζιπκαλήδες της Ένωσης σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης όταν με στεντόρια φωνή φώναξαν «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ εάν επιλαθώμεθά σου ω πάτριος Ποντία γη!» και χόρεψαν Ατσαπάτ και Σέρρα.

Στη συνέχεια η Ένωση παρουσίασε χορούς από όλο τον Πόντο συνοδεύοντάς τους από τραγούδι αλλά και επεξηγηματικά σχόλια αναφερόμενη στα ειρηνικά χρόνια, στα χρόνια της Γενοκτονίας αλλά και στο συνεχή αγώνα των Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση. Η πρόεδρος απήγγειλε το ποίημα Πάρθεν του Κωνσταντίνου Καβάφη και στη συνέχεια οι γυναίκες τραγουδώντας χόρεψαν το ομώνυμο ποντιακό τραγούδι. Ακολούθησε το τραγούδι Αναστορώ τα παλαιά από το Φώτη Κοζυράκη.

Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση με Κότσαρι, η Ένωση κάλεσε τα άλλα χορευτικά και χόρεψαν όλοι μαζί Κερασουντέϊκον ομάλ αποσπώντας τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών. Ακολούθως τα μέλη των χορευτικών ομάδων, δείπνησαν και γλέντησαν όλα μαζί απολαμβάνοντας την ζεστή φιλοξενία του Τεγεατικού συνδέσμου.

Η αποστολή της «Μαύρης Θάλασσας» στην Αρκαδία (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης-Δάφνης-Αγ. Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Το ταξίδι της Ένωσης έκλεισε με επίσκεψη την επόμενη μέρα, στο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο Τεγέας όπου ο ίδιος ο πρόεδρος του Τεγεατικού συνδέσμου Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, ξενάγησε το χορευτικό με πολύ αγάπη και κέφι δίνοντας πολλές πληροφορίες για την ζωή στη περιοχή. Η Ένωση ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συνδέσμου για την πρόσκληση χαρίζοντάς του ένα ημερολόγιο της Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.