ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου στο Μεσιανό Πέλλας (βίντεο)
Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου στο Μεσιανό Πέλλας (βίντεο)
O Αχιλλέας Βασιλειάδης στο μνημείο (φωτ.: mesiano gr)
24 Ιούλ
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου στο Μεσιανό Πέλλας (βίντεο)

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την Δευτέρα 22 Ιουλίου στην πλατεία Μεσιανού Γιαννιτσών του δήμου Πέλλας.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των γενοκτονηθέντων θυμάτων.

Η τελετή άνοιξε με αγιασμό του μνημείου και στην συνέχεια διαβάστηκε μνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων του ολοκαυτώματος, χοροστατούντως του σεβασμιότατου αρχιμανδρίτη Βασιλείου Κόστιτζ, ιερέα της εκκλησίας του αγίου Παντελεήμονα στο Μεσσιανό και του σεβασμιότατου πατέρα Βασιλείου Τσουφλίδη από την ενορία της Κρύας Βρύσης. Ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, χαιρέτησε την εκδήλωση, απονέμοντας τα εύσημα στον σύλλογο για τις ποιοτικές, δημιουργικές του προσπάθειες και αντάμα με την πρόεδρο προέβησαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Στην συνέχεια, η πρόεδρος του συλλόγου Ροδάμα Πεταλίδου–Βασιλειάδου απηύθυνε χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους παραευρισκόμενους και προσκάλεσε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Γεώργιο Λυσαρίδη στο μικρόφωνο. Τον Λυσαρίδη προσφώνησε με ένα βιογραφικό ο τέως πρόεδρος του συλλόγου Σάββας Παπαδόπουλος.

Η ομιλία του Λυσαρίδη αν και μακροσκελής, όπως βεβαίως άρμοζε στην ιστορική πραγματικότητα, καθήλωσε το ακροατήριο. Εμπεριστατωμένη, αρμονικά συνοδευόμενη με απτά παραδείγματα, τεκμηρίωσε με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, την συγνώμη και την συγχώρεση του ολοκαυτώματος της γενοκτονίας. Η ενδιάμεση παρεμβολή του άσματος Την Πατρίδα μ’ έχασα από τον Κώστα Σιαμίδη και τον Αχιλλέα Βασιλειάδη έδωσαν μια ακόμα πιο συγκινητική χροιά στην εκδήλωση. Ήταν πολλές οι φορές που τα μάτια των ακροατών βούρκωσαν, ενώ πολλοί δεν συγκράτησαν τα δάκρυα τους.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρά την συναισθηματική φόρτιση, ο ομιλητής σε καμία στιγμή της ομιλίας του δεν αναμόχλευσε το πάθος του φανατισμού προκαλώντας έτσι αισθήματα μίσους. Ήταν μια ομιλία με βάθος, ποιοτική και προσεκτική χρήση του λόγου. Αξίζει κανείς να την ακούσει μια, δυο και τρεις φορές και μόνον από ιστορικό ενδιαφέρον. Ακολούθως όλοι οι παρευρισκόμενοι «παρακάθησαν» σε γεύμα όπου απόλαυσαν τα εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες του χωριού.

με πληροφορίες από pellamou.gr και mesiano gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.